Dlaczego jemy coraz mniej wieprzowiny?

Polska wieprzowina może być rarytasem – przekonują inicjatorzy kampanii promującej walory smakowe mięsa tradycyjnych ras świń – informuje „Rzeczpospolita”.
 

Akcja skierowana jest do restauratorów i konsumentów.
– Świnia puławska, złotnicka biała oraz pstra – to tradycyjne polskie rasy świń, których hodowla zanika. Tymczasem mięso ze świń tych gatunków jest smaczniejsze, niż ze świń hodowanych w wielkich fermach – tłumaczył we wtorek na konferencji prasowej Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

 

\"Dlaczego

 

 

Zauważył, że wiele ludzi jest przekonanych, że wieprzowina jest mięsem tłustym, czyli niezdrowym. Jak mówił, taki pogląd powstał w latach 80., gdy dietetycy stworzyli tzw. piramidę żywnościową wskazującą, jak ludzie powinni się odżywiać. Wynika z niej, że należy unikać tłuszczów zwierzęcych, bo one są przyczyną wielu chorób.


Dotrzeć do kucharzy

Sprawą zajęli się naukowcy-genetycy i o ile świnia howana kilka lat temu w chłopskiej zagrodzie miała ok. czterocentymetrową warstwę tłuszczu, to obecnie warstwa ta zmniejszyła się do 1 centymetra. Jednak najważniejsza jest zawartość tłuszczu w mięsie – wyjaśnił Blicharski. Jego zdaniem świnie hodowane przemysłowo są zbyt chude i zawierają za dużo wody. Dodał, że powodem jest sposób ich żywienia, karmione są one przemysłowymi paszami i rosną zbyt szybko.

Rodzime rasy świń są objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Rolnicy, którzy chcą je hodować mogą starać się o unijne dofinansowanie – podaje gazeta. Jednak w przekonaniu naukowców ważniejsze jest, by było zapotrzebowanie na takie mięso. To sprawi, że rolnicy chętniej będą hodować właśnie takie zwierzęta.

Czytaj także:
Sytuacja zdrowotna świń w Polsce
Organy ścigania będą chroniły polską żywność
Jakość rzeźna tuczników i mięsa wieprzowego

Dlatego kampania prowadzona przez Polsus skierowana jest do restauratorów. Twarzą kampanii jest znany kucharz Robert Sowa. – Z dobrego mięsa powstanie dobre danie, a to z pewnością docenią konsumenci – podkreślił Robert Sowa, który zaangażował się w akcję.

Drób w natarciu

Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem wśród Polaków. Jej spożycie może jednak spaść w tym roku do 39 kg na osobę – ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Będzie najniższe od ośmiu lat. Nasz apetyt na mięso wieprzowe był już wyraźnie mniejszy w ubiegłym roku. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł wówczas 40 kg wieprzowiny, wobec 42,5 kg rok wcześniej. Kupowaniu schabu czy szynki nie sprzyja spowolnienie gospodarcze. Mają one także silnego konkurenta. W 2013 roku do 27 kg na osobę może zwiększyć się spożycie, tańszego od wieprzowiny i wołowiny, drobiu. W 2012 roku urosło o 1,5 kg, do 26,5 kg.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics