Polskie rolnictwo ekologiczne rośnie w siłę. Jak wynika z najnowszego raportu IJHARS „O stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023–2024”, w ubiegłym roku powierzchnia upraw ekologicznych w kraju osiągnęła 691 471,1 ha, co oznacza wzrost o 8,7 proc. w stosunku do roku 2023.

Liczba ekologicznych producentów zwiększyła się do 24 793 (o 3,3 proc. więcej niż rok wcześniej). Eksperci przewidują, że w 2025 r. bariera 25 tysięcy gospodarstw ekologicznych zostanie przekroczona.
Dynamiczny rozwój sektora
Raport podkreśla, że od wejścia Polski do Unii Europejskiej liczba gospodarstw i areał upraw ekologicznych wzrosły wielokrotnie. Największy przyrost w 2024 r. odnotowano w województwach pomorskim (+16,6 proc.) i wielkopolskim (+15,6 proc.).
W strukturze ekologicznych upraw dominują zboża (ok. 30 proc.) oraz rośliny paszowe (ponad 20 proc.). Zdecydowaną większość producentów (93,1 proc.) stanowią gospodarstwa prowadzące wyłącznie produkcję roślinną.
Ekologia – jakość, środowisko i zdrowie
– Polska ma ogromny potencjał rozwoju rolnictwa ekologicznego. To system, w którym liczą się dbałość o zasoby naturalne, dobrostan zwierząt, ochrona gleby i bioróżnorodności, a także wyjątkowa jakość żywności – podkreśla Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Kontrole gwarancją wiarygodności
Rozwój sektora wspiera system kontroli koordynowany przez IJHARS, który nadzoruje jednostki certyfikujące i prowadzi własne inspekcje. W 2024 r. przeprowadzono 232 kontrole sprawdzające u producentów ekologicznych. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że produkty oznakowane jako „eko”, „bio” czy „organic” rzeczywiście spełniają rygorystyczne standardy unijne.
Wsparcie rządu i ambitne cele
Resort rolnictwa zakłada, że do 2030 r. 7 proc. powierzchni użytków rolnych w Polsce będzie objętych produkcją ekologiczną. Oznacza to dążenie do przekroczenia 1 mln ha ekologicznych upraw.
– Chcemy harmonijnie rozwijać stronę podażową i popytową rynku. Oprócz dopłat dla rolników planujemy kampanie edukacyjne dla konsumentów i ustawę o ekologicznym żywieniu zbiorowym – zapowiada Jan Golba, dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW.
Prognozy na przyszłość
Zdaniem ekspertów sektor czeka dalszy wzrost. Małgorzata Waszewska z IJHARS ocenia, że w 2025 r. liczba producentów ekologicznych w Polsce przekroczy 25 tysięcy. Podkreśla przy tym znaczenie doradztwa rolniczego, edukacji oraz stabilnego wsparcia finansowego w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej.
Polska na tle Europy
Według danych Eurostat, w 2023 r. w Unii Europejskiej powierzchnia upraw ekologicznych wynosiła ok. 13 mln ha. Najwięcej gospodarstw „eko” działa we Włoszech, Francji i Niemczech. Polska, dzięki rosnącemu zainteresowaniu zarówno rolników, jak i konsumentów, systematycznie wzmacnia swoją pozycję w tym gronie.
Rolnictwo ekologiczne w Polsce nie jest już niszową alternatywą – staje się jednym z filarów zrównoważonej produkcji żywności.
Chcesz, żebym przygotował też krótki infografikowy skrót z kluczowymi liczbami i trendami, który mógłby stanowić materiał wizualny do artykułu?