Advertisement

Do 2030 roku ponad milion hektarów? Rośnie powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce

Polskie rolnictwo ekologiczne rośnie w siłę. Jak wynika z najnowszego raportu IJHARS „O stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023–2024”, w ubiegłym roku powierzchnia upraw ekologicznych w kraju osiągnęła 691 471,1 ha, co oznacza wzrost o 8,7 proc. w stosunku do roku 2023.

Do 2030 roku ponad milion hektarów? Rośnie powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce Fot. IJHARS

Liczba ekologicznych producentów zwiększyła się do 24 793 (o 3,3 proc. więcej niż rok wcześniej). Eksperci przewidują, że w 2025 r. bariera 25 tysięcy gospodarstw ekologicznych zostanie przekroczona.

Dynamiczny rozwój sektora

Raport podkreśla, że od wejścia Polski do Unii Europejskiej liczba gospodarstw i areał upraw ekologicznych wzrosły wielokrotnie. Największy przyrost w 2024 r. odnotowano w województwach pomorskim (+16,6 proc.) i wielkopolskim (+15,6 proc.).

W strukturze ekologicznych upraw dominują zboża (ok. 30 proc.) oraz rośliny paszowe (ponad 20 proc.). Zdecydowaną większość producentów (93,1 proc.) stanowią gospodarstwa prowadzące wyłącznie produkcję roślinną.

Ekologia – jakość, środowisko i zdrowie

Polska ma ogromny potencjał rozwoju rolnictwa ekologicznego. To system, w którym liczą się dbałość o zasoby naturalne, dobrostan zwierząt, ochrona gleby i bioróżnorodności, a także wyjątkowa jakość żywności – podkreśla Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kontrole gwarancją wiarygodności

Rozwój sektora wspiera system kontroli koordynowany przez IJHARS, który nadzoruje jednostki certyfikujące i prowadzi własne inspekcje. W 2024 r. przeprowadzono 232 kontrole sprawdzające u producentów ekologicznych. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że produkty oznakowane jako „eko”, „bio” czy „organic” rzeczywiście spełniają rygorystyczne standardy unijne.

Wsparcie rządu i ambitne cele

Resort rolnictwa zakłada, że do 2030 r. 7 proc. powierzchni użytków rolnych w Polsce będzie objętych produkcją ekologiczną. Oznacza to dążenie do przekroczenia 1 mln ha ekologicznych upraw.

Chcemy harmonijnie rozwijać stronę podażową i popytową rynku. Oprócz dopłat dla rolników planujemy kampanie edukacyjne dla konsumentów i ustawę o ekologicznym żywieniu zbiorowym – zapowiada Jan Golba, dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW.

Prognozy na przyszłość

Zdaniem ekspertów sektor czeka dalszy wzrost. Małgorzata Waszewska z IJHARS ocenia, że w 2025 r. liczba producentów ekologicznych w Polsce przekroczy 25 tysięcy. Podkreśla przy tym znaczenie doradztwa rolniczego, edukacji oraz stabilnego wsparcia finansowego w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej.

Polska na tle Europy

Według danych Eurostat, w 2023 r. w Unii Europejskiej powierzchnia upraw ekologicznych wynosiła ok. 13 mln ha. Najwięcej gospodarstw „eko” działa we Włoszech, Francji i Niemczech. Polska, dzięki rosnącemu zainteresowaniu zarówno rolników, jak i konsumentów, systematycznie wzmacnia swoją pozycję w tym gronie.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce nie jest już niszową alternatywą – staje się jednym z filarów zrównoważonej produkcji żywności.

Chcesz, żebym przygotował też krótki infografikowy skrót z kluczowymi liczbami i trendami, który mógłby stanowić materiał wizualny do artykułu?

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Sieczkarnia wciągnęła rolnika! Tragedia na polu w Skarżynie

Do tragicznego w skutkach wypadku doszło w poniedziałek, 22 września 2025 roku, w miejscowości Skarżyn (woj. mazowieckie). Około godziny 13:45 podczas prac polowych 53-letni...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics