Indeks cen na aukcji produktów mlecznych na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zwiększył się po raz trzeci z rzędu.
Indeks cen GDT zwiększył się do 904 pkt. wobec 879 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 18 grudnia (wzrost o 2,8%). To było nieznacznie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.
Mniej towarów, najbardziej zdrożała maślanka
Jak informuje Credit Agricole, najsilniej zdrożały maślanka w proszku (+9,3%), odtłuszczone mleko w proszku (+7,9%), masło (+3,9%) oraz bezwodny tłuszcz mleczny (+3,9%). Wyraźnie zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 28 651 ton wobec 36 181 ton (-20,8%).
– Należy jednak pamiętać, że wolumen obrotu na giełdzie GDT charakteryzuje się silnymi wahaniami sezonowymi – wyjaśnia Jakub Olipra z banku Credit Agricole.
Ekonomiści przewidują wzrost produkcji mleka w UE w 2019 r., co wynikać będzie zarówno z utrzymującej się wysokiej na tle historycznym opłacalności jego produkcji, jak również efektów niskiej bazy sprzed roku związanych z suszą.
– W połączeniu z obserwowanym w ostatnich kwartałach spowolnieniem popytu na produkty mleczne wśród ich największych światowych importerów (m.in. w Chinach i Rosji) podtrzymujemy naszą oceną, zgodnie z którą w kolejnych kwartałach światowe ceny produktów mlecznych pozostaną w trendzie spadkowym, oddziałując w kierunku spadku cen na krajowym rynku – wyjaśnia Jakub Olipra.
Redakcja AgroNews, na podst. AgroMapa Credit Agricole