Cena produktów mleczarskich na internetowej platformie handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) na wczorajszej sejsji wzrosła o 2,6 proc. – informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Należy jednak pamiętać, że 3 maja odnotowano spadek tego wskaźnika cen o 1,4 proc. Oznacza to, że ceny mleka są nadal niestabilne.
– Na drugiej w maju br. aukcji Fonterry najwięcej na wartości zyskała maślanka w proszku, wzrost notowań o 16,2 proc., tj. do poziomu 1545 USD/t. Wzrosła o 4,9 proc. średnia cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, za który można było otrzymać 3340 USD/t. Więcej o 3,9 proc. płacono za laktozę, tj. 713 USD/t, w podobnym zakresie, tj. o 3,8 proc. zdrożało masło, do poziomu 2697 USD/t – czytamy w komunikacie PFHBiPM.
Cena pełnego mleka w proszku (PMP) także wzrosła o 3 proc. do 2252 USD za tonę. Z kolei średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) na drugiej w maju br. aukcji Fonterry spadła o 0,9 proc., tj. do poziomu 1658 USD/t. W tym czasie w podobnym zakresie, tj. o 0,8 proc. spadła także średnia cena sera Cheddar, za który można było otrzymać 2693 USD/t.
Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 1 czerwca br.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/USDA