Druga fala koronawirusa jeszcze bardziej osłabi rynek wieprzowiny

W całej Europie rozprzestrzenia się pandemia Covid-19. Jej wpływ na gospodarkę jest ogromny o czym przekonaliśmy się w czasie trwania pierwszej fali. Druga fala może być jeszcze bardziej dotkliwa.

Wiele krajów, których system służby zdrowia trudnością obsługuje rosnącą liczbę zakażonych pacjentów, wprowadziło restrykcyjne rozwiązania w ramach walki z pandemią. Z powodu wprowadzanych obostrzeń spodziewamy się znaczącego wpływu na branżę wieprzowiny. O niektórych z nich piszemy poniżej:

Częściowy lockdown

Niektóre kraje ogłaszają lockdown na części swojego terytorium. W tych regionach gospodarka ucierpi najbardziej. Istniejąca liczba miejsc pracy będzie trudna do utrzymania. Kryzys gospodarczy oraz niepewność dochodów skłonią konsumentów do oszczędności. Zamknięcie branży gastronomicznej oraz zakaz organizacji imprez masowych przełoży się na spożycie wieprzowiny. Mniejszy popyt wywoła presję na cenę żywca.

Dystans społeczny na liniach produkcyjnych

W związku z pandemią zakłady mięsne wprowadziły określone zasady sanitarne, aby spełnić wymagania zachowania dystansu społecznego pomiędzy pracownikami na liniach przetwórczych. Większe odległości oznaczają konieczność spowolnienia prędkości linii, a w konsekwencji spadek produkcji i mniejsze zapotrzebowanie na żywiec.

Ceny skupu żywca pod presją Covid-19

Kwarantanna zakażonych pracowników

Coraz większy odsetek zakażonego społeczeństwa będzie zwiększał prawdopodobieństwo pojawiania się wirusa również w zakładach mięsnych pomimo wprowadzonych zasad sanitarnych. Obowiązek kwarantanny pracowników niekorzystnie wpłynie na możliwości przerobowe zakładów. Mniejszy przerób oznacza dodatkową presję na ceny skupu.

Zastosowanie szybkich, tanich, coraz dokładniejszych testów na koronawirusa może być bardzo pomocne we wczesnym wykrywaniu zakażeń wśród pracowników ubojni i zakładów mięsnych. Tylko ci z ujemnym wynikiem mogliby wejść do budynków produkcyjnych. Wynik dodatni mógłby stanowić podstawę do skierowania pracownika na potwierdzający test PCR.

Unijny eksport wieprzowiny w czasie pandemii

Chiny zastosowały mechanizm wstrzymywania importu produktów wieprzowych z zakładów unijnych, w których pracownicy zostali zakażeni koronawirusem. Władze w Pekinie utrzymują, że import produktów żywnościowych z takich zakładów może być źródłem transmisji wirusa do Chin. W czasie rozprzestrzeniania się pandemii w UE można spodziewać się, że Chiny coraz częściej będą wstrzymywały import wieprzowiny z unijnych zakładów z potwierdzonym wirusem u załogi. Możliwy spadek eksportu powiększy problem niskich cen skupu świń.

Źródło: kzp-ptch.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics