W sierpniu 2012 r. w porównaniu z lipcem obniżyły się ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych i na eksport: cebuli (o 33-43% stosownie do kierunku zagospodarowania), marchwi (o 40-48%), buraków (o 7-11%) i pomidorów (o 5-30%)- informuje Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ceny kapusty białej skierowanej do bezpośredniego spożycia nie zmieniły się, a tej przeznaczonej na eksport wzrosły o 16%. Wzrosły też ceny ogórków gruntowych do konserwowania (o 23%) i szklarniowych (o 12%), kalafiorów gruntowych (o 68%), pieczarek (o 11%) i kapusty pekińskiej (o 13%).
Zakłady przetwórcze więcej o 8% płaciły za cebulę obieraną i o 6% za ogórki do konserwowania, a o 2% mniej za brokuły różyczkowane . W handlu hurtowym najbardziej podrożały kalafiory (o 69%), ogórki gruntowe (o 60%), ogórki spod osłon (o 12%), a w mniejszym stopniu buraki oraz kapusta biała.
Tańsze natomiast były pomidory spod osłon (o 28%), marchew (o 25%), pomidory gruntowe (o 17%) i cebula (o 15%). W sierpniu 2012 r. w stosunku do sierpnia ubiegłego roku, w skupie warzyw do bezpośredniego spożycia i na eksport odnotowano spadek cen: cebuli (o 19-20%), selerów (o 20%) i papryki czerwonej (o 16%), a wzrost cen: kapusty pekińskiej (ponad dwukrotny), kapusty białej (o 5-57%), marchwi (o 39-75%), ogórków gruntowych (o 31-80%) i spod osłon (o 60%), pomidorów szklarniowych (o 45-82%), gruntowych (o 51%), pieczarek (o 27%) i ziemniaków (o 20%). Ponadto w skupie na eksport obniżyły się ceny buraków o 23%, podczas gdy warzywa te przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji podrożały o 6%.
W przetwórniach podrożały niemal wszystkie warzywa, a najbardziej: kapusta biała (o 32%) i ogórki do konserwowania (o 29%). Potaniały jedynie pomidory (o 2-8%). W handlu hurtowym zwyżkowały ceny: pomidorów gruntowych (o 88%) i spod osłon (o 37%) oraz ogórków gruntowych (o 82%), marchwi (o 56%) i kalafiorów (o 46%), a niższe były ceny: cebuli (o 20%), buraków (o 11%), ogórków spod osłon i kapusty białej.
W lipcu 2012 r., w stosunku do czerwca br. obniżyły się ceny detaliczne: papryki (o 34%), ogórków gruntowych (o 33%), kalafiorów (o 31%), pomidorów (o 29%), buraków, marchwi i porów. Ponad dwukrotnie wzrosły ceny kapusty białej. Podrożała też cebula (o 28%), selery i pieczarki.
Ceny detaliczne przetworów warzywnych utrzymywały się na poziomie zbliżonym do cen z poprzedniego miesiąca. W porównaniu z lipcem 2011 r. zwyżkowały ceny detaliczne większości warzyw, a zwłaszcza: marchwi (o 42%), porów (21%), papryki, ogórków i pomidorów. Stwierdzono natomiast spadek cen: selerów (o 39%), buraków (o 21%), cebuli i kalafiorów. Spośród przetworów warzywnych najbardziej podrożał szpinak mrożony (o 7%) i kukurydza konserwowa (o 5%). Ceny detaliczne pozostałych monitorowanych przetworów zmieniły się w niewielkim stopniu (wzrost lub spadek ceny do 3%).
W czerwcu 2012 r., w stosunku do czerwca 2011 r. średnie i duże zakłady przetwórcze zmniejszyły produkcję marynat (o 53%), konserw warzywnych (o 37%) i soku pomidorowego (o 29%). Zwiększyły natomiast produkcję warzyw mrożonych (o 25%). Eksport warzyw świeżych wyniósł w czerwcu 2012 r. 33,5 tys., a jego wartość 18,3 mln EUR. W stosunku do czerwca 2011 r. wolumen eksportu warzyw obniżył się o 2%, natomiast wartość wzrosła o 2%.
Zmalała sprzedaż marchwi (o 80%), pomidorów (o 30%) i cebuli (o 5%), a wzrosła kapusty (ponad czterokrotnie), ogórków (o 50%) i kalafiorów (o 20%). Eksport przetworów warzywnych w tym czasie wyniósł 38,5 tys. t, a jego wartość 26,6 mln EUR, co oznacza wzrost wolumenu o 14%, a wartości o 9%. Więcej wyeksportowano konserw (o 24%), mrożonek (o 17%) i marynat (o 8%), a mniej suszy warzywnych (o 20%). Import warzyw świeżych czerwcu 2012 r. wyniósł 28,0 tys. t, a jego wartość – 17,4 mln EUR.
W relacji do czerwca ub. roku zaimportowano o 38% mniej warzyw świeżych o wartości niższej o 1%. Na spadek importu wpłynął o 68% mniejszy zakup ogórków, o 54% pomidorów i marchwi, o 33% papryki i o 27% cebuli. Wzrósł import kapusty (ponad dwukrotnie) i czosnku (o 63%). W tym samym okresie zakupiono 16,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 15,4 mln EUR. W porównaniu z czerwcem 2011 r. import ten wzrósł o 12%, a jego wartość o 5%. Więcej o 43% zakupiono marynat, o 21% koncentratu pomidorowego (o 17%) i o 2% mrożonek, mniej natomiast o 20% suszy i o 8% konserw.
Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu