Aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 5 lipca 2022 roku zakończyła się na minusie. Trend ujemny utrzymuje się od połowy marca bieżącego roku, z delikatnym odbiciem w połowie czerwca. Od początku roku indeks cenowy spadł o 2,5%. Na początku lipca 2022 roku ogólny indeks cenowy spadł o 4,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 360 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła, maślanki w proszku oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Wzrosła jedynie cena sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 lipca 2022 roku:
- Ser Cheddar +1,4% – cena 4908 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -3,1% – cena 5706 USD/t
- Pełne mleko w proszku -3,3% – cena 3961 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -5,2% – cena 4063 USD/t
- Maślanka w proszku -7,6% – cena 4064 USD/t
- Masło -9,1% – cena 5648 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Pomimo spadku na Global Dairy Trade krajowa cena surowca utrzymuje trend wzrostowy.
Źródło: PFHBiPM