Spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami podobnie jak alkohol i tytoń – twierdzą eksperci University of California w San Francisco w raporcie opublikowanym na łamach dzisiejszego „Nature”.
Robert Lustig, Laura Schmidt and Claire Brindis przekonują, że cukier jest toksyczny dla organizmu i w trosce o nasze zdrowie powinien być poddany tym samym restrykcyjnym procedurom jak szkodliwe dla organizmu używki. Nie należy się zatem dziwić, że porównujemy go do alkoholu i tytoniu – dodają.
Amerykańscy badacze przyznają, że cukier w małych ilościach nie szkodzi, ale gdy spożywany jest w zbyt dużych ilościach staje się zabójczy, jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym.
Według American Heart Association (Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego), przeciętny Amerykanin spożywa 22 łyżeczki cukru dziennie. Najwięcej słodzą nastolatki – codziennie zjadają aż 34 łyżeczki.
Według Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce spożycie cukru sięga rocznie 42 kg (w przeliczeniu na jedną osobę) i jest wyższe niż wynosi średnia dla całej Unii Europejskiej. Grecy spożywają prawie 30 kg, Francuzi – 36,4 kg, a Niemcy – 35,8 kg.
Podejrzewa się, że nadmierne spożycie cukru przyczynia się do otyłości, która przybiera rozmiary epidemii. W ocenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) co roku aż 35 mln zgonów powodują choroby niezakaźne, takie jak cukrzyca i choroby układu krążenia, ściśle związane z otyłością.
„Są dobre i złe kalorie, dobre i złe tłuszcze, a także dobre i złe węglowodany, ale cukier oprócz tego, że zawiera tzw. puste kalorie jest też toksyczny” – podkreśla prof. Robert Lustig, dyr. ośrodka Weight Assessment for Teen and Child Health (WATCH) na uniwersytecie kalifornijskim.
Według raportu, nadmiar cukru powoduje w organizmie podobne spustoszenie jak alkohol: zaburza metabolizm, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, niszczy wątrobę i zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami. Zresztą alkohol na skutek fermentacji powstaje z cukru.
Cukier podobnie jak alkohol i palenie tytoniu pobudza w mózgu ośrodek nagrody. „Wiele osób słusznie zatem żartuje, że jest uzależnionych od słodkości, a po zaprzestaniu spożywania słodyczy wykazują objawy tzw. zespołu odstawienia” – podkreśla Kelly Brownell, dyr. Rudd Center for Food Policy and Obesity w Yale University.
Dodaje, że szczególnie podstępne są słodzone napoje, gdyż nie dają tak szybko uczucia sytości i przez to są jeszcze bardziej toksyczne.
Autorzy raportu tłumaczą, że nie chcą wprowadzić prohibicji cukru. Opodatkowanie go ma jedynie zachęcić do kupowania produktów o mniejszej jego zawartości. I przyznają, że trudno będzie zmienić słodkie przyzwyczajenia ludzi nawet po obłożeniu cukru dodatkowymi podatkami.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu