Eksport wołowiny bije rekordy

Zewnętrzne rynki zbytu odgrywają bardzo ważną rolę dla producentów wołowiny w Polsce  – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Według danych IERiGŻ ok. 80% produkcji tego mięsa jest kierowana na eksport. Jednak jak wynika z danych MRiRW dla Polski wymiana handlowa dla kategorii mięsa wołowego i bydła żywego nie była zbyt korzystna w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 roku.

 

\"Eksport

 

W tym okresie jedynie jedna grupa produktów, mięso wołowe mrożone, odnotowała poprawę wolumenu eksportu. Wywóz tych produktów wzrósł o 19,5% (tj. 7 tys. t) do poziomu ok. 44 tys. t w analizowanym okresie. Przełożyło się to na 24,8% wzrost wartości eksportu do 141,3 mln Euro. W strukturze eksportu dominuje jednak mięso wołowe świeże lub chłodzone, a kategoria ta odnotowała spadek o 5,2% (tj. 10,8 tys. ton), skutkiem czego eksport w analizowanym okresie wyniósł ok. 198 tys. ton.

Czytaj: Co dalej z sektorem mięsnym? Sprawdź prognozy!
Czytaj: Żywiec ostro w górę!

Niemniej jednak, dzięki wyższym cenom wołowiny na rynku, wartość eksportu dla mięsa świeżego i chłodzonego wzrosła o 3% do 648 mln Euro, rekompensując przez to mniejszy wolumen eksportu. Podobny spadek zanotowano dla bydła żywego, gdzie wolumen wywozów zmniejszył się o 23,9% (tj. o 10 tys. t) do poziomu 32,3 tys. ton.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jakie auta dostawcze wybierają polscy rolnicy? Przegląd rynku 2025

Rolnictwo w Polsce się rozwija, a wraz z nim rosną wymagania dotyczące transportu towarów, materiałów i produktów rolnych. Rolnicy poszukują pojazdów, które sprostają trudnym...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics