Ochrona fungicydowa zbóż jest jak budowa domu, bez porządnego fundamentu się nie uda. Dlatego tak ważne jest wybranie właściwego preparatu, sprawdzającego się niezależnie od warunków pogodowych i o szerokim spektrum zwalczanych chorób.
Znaczenie ochrony fungicydowej zbóż
Choroby grzybowe zbóż powodują straty plonu zarówno ilościowe, jak i jakościowe. Dodatkowo plantacje porażone chorobami powodującymi łamliwość podstawy źdźbła przeważnie nie „ustają” do zbiorów. Zbiór wyłożonych zbóż jest trudny i przedłuża prace żniwne, zwiększając koszty. Leżące zboże jest znacznie bardziej podatne na porastanie, ze względu na utrudnione odparowywanie wody ze zbitego łanu. Ponadto warunki wysokiej wilgotności i temperatury sprzyjają rozwojowy chorób.
Choroby grzybowe zbóż o największym znaczeniu gospodarczym
Septorioza paskowana liści pszenicy
Zymoseptoria tritici atakuje zboża już w początkowych stadiach rozwojowych. W naszych szerokościach geograficznych jest chorobą występującą zdecydowanie najczęściej. Objawami są brunatnoszare plamy z czasem zlewające się i obejmujące coraz większą powierzchnię liścia. W znacznym porażeniu chorobą liście przedwcześnie będą obumierać i zasychać. Rozwój choroby następuje w temperaturze 7°C. Straty w plonie mogą sięgać 30%. Ograniczenie choroby w przypadku ubogich płodozmianów jest trudne. Należy zadbać o właściwą uprawę gleby, wymieszanie resztek pożniwnych oraz ochronę fungicydową. W ograniczeniu porażenia sprzyja zaprawianie nasion oraz dobór odmian z podwyższoną odpornością na septoriozę.
Łamliwość źdźbła zbóż i traw
Sprawcą tego zespołu chorobowego są dwa patogeny Oculimacula acuformis oraz Oculimacula yallundae. Choroba ta poraża większość upraw zbożowych, a straty w plonie mogą sięgać 30%. Warunki rozwoju choroby to wysoka wilgotność oraz temperatury powyżej 2°C. Zatem może rozwijać się już jesienią. Łagodne zimy również sprzyjają rozwojowi infekcji i porażaniu roślin. Łamliwość źdźbła zbóż i traw jest chorobą zarówno odglebową, jak i przenoszoną przez zainfekowany materiał siewny. Porażenie może pojawiać się już jesienią w postaci brunatnych nekroz. Bardziej charakterystyczne objawy choroby można zobaczyć wiosną. Początkowo będą to plany na pochwach liściowych przerastające na źdźbła dolnych międzywęźli. Z czasem obejmować będą cały obwód źdźbła. Porażone rośliny mają uszkodzone tkanki przewodzące, co utrudnia transport wody i składników pokarmowych. W celu ograniczenia występowania choroby ważna jest agrotechnika, płodozmian jak i zaprawianie nasion.
Mączniak prawdziwy zbóż i traw
Straty plonu powodowane przez grzyba Blumeria graminis mogą sięgać 20-40%. Objawy to charakterystyczny puchaty biały nalot, z czasem przybierający szarą barwę. Temperatura przy której zaczyna zarodnikować i możliwe jest porażenie to 10°C. Patogen poraża wszystkie części rośliny, źdźbła, liście oraz kłosy. Grzybnia pokrywająca liście ogranicza proces fotosyntezy co powoduje spadki ilości a także jakości plonu. Ograniczenie choroby możliwe jest przez właściwą uprawę gleby, zaprawianie nasion oraz utrzymanie właściwej obsady roślin. Nadmierne zagęszczenie łanu będzie ograniczało jego przewiewność skutkując zwiększeniem wilgotności powietrza. Patogen ten szczególnie lubi uprawy intensywnie nawożone azotem.
Plamistość siatkowa jęczmienia
Choroba powodowana jest przez Pyrenophora teres. Występuje zarówno na formach jarych jak i ozimych przez cały okres wegetacyjny na wszystkich częściach rośliny. Infekcja może pochodzić od źle zaprawionego materiału siewnego jak i z resztek znajdujących się w glebie. Typowym objawem są małe brunatne plamy układające się w siatkę. Dodatkowo można zaobserwować nekrozy na liściach. Porażone liście będą miały cechy chlorotyczne z czasem będą całkowicie żółknąć. Straty w plonie spowodowane przez plamistość siatkową jęczmienia mogą sięgać nawet 40%. W celu ograniczenia występowania choroby niezbędna jest właściwa agrotechnika, mająca na celu odpowiednie przykrycie resztek pożniwnych. Do uprawy należy wybierać odmiany z podwyższoną odpornością tę chorobę oraz zadbać o właściwe zaprawianie nasion.
Uniwersalny środek grzybobójczy do zbóż – fungicyd Daxur®
Mając na uwadze, jak ważna jest ochrona zbóż przed chorobami, należy kierować się właściwym doborem fungicydu. Chemiczna ochrona jest nierozłącznym elementem osiągania wysokich plonów, gdyż w ubogich płodozmianach zbożowych sama agrotechnika jest niewystarczająca. Rozwiązanie ba miarę problemów, jakimi są choroby, dostarcza firma BASF. Jest to nowy preparat Daxur®.
W jego składzie znajdziemy dwie substancje czynne, Revysol® – najnowszy i najmocniejszy triazol oraz krezoksym metylowy, substancja z grupy strobiluryn. Takie połączenie pozwala na ochronę przed wspomnianymi chorobami, a także rdzą brunatną i rdzą jęczmienia.
Zalecana dawka dla wszystkich upraw, do których jest przeznaczony Daxur® to 0,8 l/ha. Zalecenia stosowania są bardzo szerokie, gdyż można go stosować od początku fazy strzelania w źdźbło aż do końca fazy kwitnienia. W przypadku obu form jęczmienia maksymalnie można stosować do momentu pojawienia się pierwszych ości. Daxur można stosować w technologii jednozabiegowej oraz w systemach na zabieg T2.