Według wynikowego szacunku powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła 212,0 tys. ha i była nieco wyższa od ubiegłorocznej (o 8,5 tys. ha, tj. o 4,2%), natomiast była o 8,6 tys. ha (o 3,9%) niższa od średniej z lat 2006-2010.
Plony buraków cukrowych w bieżącym roku szacuje się na 547 dt/ha, tj. o 27 dt/ha (o 4,7 %) mniej od plonów uzyskanych w roku ubiegłym, natomiast od średniej z lat 2006-2010 – więcej o 60 dt/ha (o 12,3%).
Najwyższe plony przekraczające 570 dt/ha wyszacowano w województwach: dolnośląskim (594 dt/ha), opolskim (593 dt/ha) i małopolskim (579 dt/ha), a najniższe, poniżej 500 dt/ha, w województwach: mazowieckim (455 dt/ha), warmińsko-mazurskim (476 dt/ha) i lubuskim (483 dt/ha).
Z biory buraków cukrowych w bieżącym roku określa się na blisko 11,6 mln t, tj. o ok. 74,6 tys. dt (o 0,6 %) mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym i o ok. 0,9 mln t (o 8,0 %) więcej od średniej z lat 2006-2010.
Największą produkcję buraków cukrowych powyżej 2,0 mln t odnotowano w województwach: wielkopolskim (ok. 2,6 mln t), kujawsko-pomorskim (ok. 2,2 mln t), zaś najmniejszą poniżej 100,0 tys. t w województwach: podlaskim (5,9 tys. t), małopolskim (59,1 tys. t) i śląskim (86,2 tys. t).
Źródło: GUS
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu