Advertisement

Advertisement

GIS ostrzega! Groźny alergen w surowym boczku

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące dotyczące zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

GIS ostrzega! Groźny alergen w boczku surowym

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g

Numer partii: 32471S

Data minimalnej trwałości: 02/10/2023

Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.

W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Źródło i fot. GIS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Klęska urodzaju dobije rolników? UE zasypana zbożem

Choć rolnicy w całej Europie obawiali się trudnego sezonu, najnowsze prognozy Komisji Europejskiej pokazują, że 2025 rok zakończy się dla zbóż z dodatnim bilansem....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics