GUS: Pogoda pogorszyła wysokość zbiorów warzyw!

Siewy warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju rozpoczęły się znacznie później niż w latach przeciętnych, ze względu na wyjątkowo długą zimę i zalegającą jeszcze na początku kwietnia pokrywę śnieżną, a później nadmiar wody pochodzącej z topniejącego śniegu.
 

 

\"\"

 

W związku z tym wystąpiła nawet konieczność rezygnacji z uprawy części wczesnych odmian warzyw. Pomimo opóźnienia siewów, początkowo na ogół wegetacja warzyw gruntowych przebiegała bez zakłóceń, warunki atmosferyczne w większości rejonów sprzyjały wschodom i wzrostowi roślin.

Jednak w czerwcu nadmierne opady deszczu, szczególnie w rejonach Polski centralnej i północno-wschodniej, wpłynęły niekorzystnie na dalszą wegetację oraz prowadzenie zabiegów agrotechnicznych.

Część upraw warzyw została stracona z powodu występujących na plantacjach podtopień oraz wypłukiwania roślin. W wielu rejonach wystąpiły uszkodzenia upraw spowodowane silnym gradobiciem. Na początku lipca odnotowano poprawę warunków, jednak już w sierpniu wystąpił brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie.

Czytaj także:
Jak zakonserwować owoce na zimę?!
Sukces polskiego handlu zagranicznego owoców i warzyw!
Jak zbudować zrównoważony system żywnościowy?

Warunki wilgotnościowe poprawiły się we wrześniu, lecz wcześniejszy brak opadów wpłynął niekorzystnie na plonowanie warzyw gruntowych. Przewidywane bardzo dobre plonowanie warzyw odmian późniejszych, zostało w związku z tym ograniczone.  Ocenia się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2013 r. wyniesie ponad 4,3 mln ton i w porównaniu do roku ubiegłego będzie niższa o 5,9% i o 6,2% niższa od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.

Przewiduje się, że zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, z wyjątkiem pomidorów, będą niższe od uzyskanych w roku ubiegłym. Będzie to przede wszystkim wynikiem niższego plonowania większości gatunków, a także ograniczeniem areału uprawy wczesnych odmian warzyw (spowodowanym znacznym opóźnieniem siewów i czerwcowymi podtopieniami pól). 

Źródło: GUS
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dopłaty dla hodowców bydła mięsnego. Kto może otrzymać wsparcie?

Hodowcy bydła mięsnego mogą do końca listopada 2025 roku ubiegać się o dofinansowanie zakupu czystorasowych byków. To druga edycja programu wsparcia, realizowanego w ramach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics