W listopadzie br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 133,1 EUR/100 kg i była o 3% wyższa niż w październiku, lecz o 19% niższa niż w listopadzie 2012 r. – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Wobec przeciętnej z tego samego okresu w ostatnich 5 latach ceny wzrosły o 5%. W skali miesiąca jaja podrożały w listopadzie w 17 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii i Portugalii (+10%).
Najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech i w Szwecji (205-227 EUR/100 kg), a najniższe w Czechach i Belgii (ok. 100 EUR/100 kg). W Polsce jaja podrożały wobec października o 2% do 127 EUR/100 kg i były o 5% tańsze niż średnio w UE. W stosunku do tego samego okresu 2012 r. polskie jaja były tańsze o 23%. W pierwszym półroczu tego roku ceny jaj spożywczych na rynku unijnym spadały w wyniku odbudowy produkcji po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek.
Po ustabilizowaniu sytuacji rynkowej, w lipcu i sierpniu br. spadek cen został zatrzymany, a od początku września obserwuje się już jego wzrost wywołany poprawą opłacalności eksportu i obniżeniem prognoz tegorocznej produkcji jaj w UE.
Czytaj także:
Dobra passa dla drobiarzy
Unijny eksport drobiu wciąż rośnie!
Według szacunków Komisji Europejskiej z października br., w 2013 r. unijna produkcja jaj i przetworów wyniesie ok. 7,2 mln ton i będzie o 0,5% niższa od ubiegłorocznej.
Wywóz sektora jaj z UE do krajów trzecich w ciągu trzech kwartałów br. wzrósł w skali roku o ok. 9%, pomimo 12% spadku wysyłek do głównego importera – Japonii. Rekompensatę stanowiły wyższe dostawy unijnych jaj i przetworów jajecznych m.in. do Rosji (+88%), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+396%), Omanu (+273%) i Turcji (+37%).
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu