W listopadzie 2012 r. wyższe niż w listopadzie 2011 r. były średnie ceny zbytu wszystkich soków objętych analizą, w tym najbardziej (o 15%) wzrosły ceny soku jabłkowego.
Potaniały dżemy produkowane z czarnych porzeczek (o 14%) i z truskawek (o 1%). W listopadzie 2012 r. w relacji do listopada roku poprzedniego ceny detaliczne owoców i ich przetworów były wyższe średnio o 3,8%, przy wzroście cen żywności o 3,9%. Ceny owoców strefy umiarkowanej obniżyły się o 1,3%, owoce południowe podrożały o 9,3%, a przetwory owocowe (bez owoców suszonych) o 6,8%.
O spadku cen owoców strefy umiarkowanej zadecydowało obniżenie cen jabłek (o 5,0%) i owoców jagodowych (o 5,6%). Wyższe były ceny pozostałych owoców, a zwłaszcza śliwek (wzrost o 10,7%) i pozostałych owoców pestkowych (o 5,9%). W listopadzie wyższe niż w październiku 2012 r. były ceny detaliczne winogron (o 17%) i gruszek (o 10%). Obniżyły się natomiast ceny mandarynek (o 22%), cytryn (o 8%), pomarańcz (o 4%), bananów (o 3%) i jabłek (o 2%).
Produkcja pitnych soków owocowych i owocowo- -warzywnych w firmach średnich i dużych w październiku 2012 r., podobnie jak w październiku roku poprzedniego pozostała na poziomie 37,6 tys. ton.
Czytaj dalej: Sukces jabłkowych soków pitnych