Advertisement

Advertisement

Jakie smaki odczuwa krowa?

Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie.  Są bardziej wrażliwe na smaki oraz lepsze w ich rozróżnianiu.

Jakie smaki odczuwa krowa?
Jakie smaki odczuwa krowa?

U bydła można wyróżnić cztery podstawowe smaki:

  • słodki (węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry – związany z dostarczaniem energii),
  • słony (sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych metali – związany z równowagą elektrolitową),
  • gorzki (alkaloidy i wiele soli nieorganicznych – pomaga uniknąć toksyn i garbników obniżających wartość odżywczą roślin),
  • kwaśny (kwasy organiczne i nieorganiczne – związany z równowagą pH).

Jak krowa czuje zapachy?

Receptory smaku zlokalizowane są w określonych miejscach na języku. Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie, dlatego też jest bardziej wrażliwe na smaki oraz jest lepsze w ich rozróżnianiu. Bydło może być bojaźliwe, jeśli chodzi o spożywanie nowej paszy o nieznanym smaku i zapachu, dlatego też np. potrzebują one sztucznych słodzików, aby zamaskować gorzkie smaki, takie jak cynk w wodzie.

Źródło: PFHBiPM

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics