Jeść, by żyć, czyli czy będziemy w stanie wykarmić 9 mld ludzi?

15 października, firma Bayer CropScience wspólnie z tygodnikiem „Newsweek” zorganizowała drugą już debatę pod hasłem: Jeść, by żyć. Jak wykarmić ludzkość? Debatę poprowadziła Dorota Romanowska, szefowa działu Nauki tygodnika „Newsweek”.

 

\"rolnictwo,

Obecnie na Ziemi żyje ponad 7 mld ludzi. W 2050 r. będzie nas 9,7 mld, a w 2100 – ponad 11 mld – wynika z najnowszego raportu ONZ, który został opublikowany w lipcu tego roku.

Wykarmienie tak ogromnej populacji wymaga wyprodukowania w nadchodzącym półwieczu większej ilości pożywienia niż ta, jaką nasz gatunek wytworzył od początku uprawy roli, czyli w ciągu ostatnich 10 tys. lat.

Na kluczowe pytanie debaty: Czy w 2050 roku będziemy mieli co jeść odpowiadali przedstawiciele nauki: prof. Ewa Bartnik, biolog z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN; prof. Tomasz Twardowski z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu; prof. Marek Konarzewski z Instytutu Biologii Uniwersytetu w Białymstoku, autor rewelacyjnej książki „Na początku był głód”; prof. Stefan Pruszyński, były dyrektor Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu; prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Najprościej byłoby zwiększyć powierzchnię ziemi uprawnej, ale tak postępujemy od lat. Od XIX w. wzrost produkcji rolnej osiągaliśmy właśnie głównie dzięki zamianie najżyźniejszych fragmentów lądów na tereny uprawne. Od tego czasu do połowy XX w. obszary uprawne zwiększono pięciokrotnie.

Czytaj także:

Rolnicy otwarci na naukę i zmiany – najnowsze wyniki tegorocznego Barometru Bayera

Wciąż znikają kolejne dzikie tereny, które są przekształcane na potrzeby rolnictwa, ale wiele już się w tym zakresie zrobić nie da. Istnieje też obawa, że wraz ze zmniejszeniem opadów deszczu i ociepleniem klimatu dojdzie do stepowienia i zasolenia gleb. Już dziś jedna piąta pól uprawnych jest zagrożona degradacją. A może być jeszcze gorzej. Dalsza intensyfikacja produkcji rolnej stanowi poważne zagrożenie zarówno dla środowiska naturalnego, jak i naszej przyszłości. FAO przewiduje, że w ciągu najbliższych 35 lat blisko połowa gleb będzie zdegradowana lub zagrożona degradacją właśnie z powodu zbyt intensywnej produkcji rolnej.



Naukowcy uważają, że rozwiązaniem tych problemów jest zrównoważone rolnictwo, ale także szersze stosowanie technnik inżynierii genetycznej.  Stosowanie środków ochrony roślin jest nie tyle potrzebne, co konieczne, by produkować dużo, dobrej jakości żywności.



Gotowa odpowiedź na problem wyżywienia ludzkości nie padła, jednakże eksperci jednogłośnie orzekli, że przy współpracy państwa z naukowcami jest to możliwe.

Oprac. MN, fot. flickr.com/Filipe Moreira

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics