Komisja Europejska przedłużyła o miesiąc czas, w którym w przypadku grypy ptaków – lub w przypadku innych nadzwyczajnych sytuacji – jaja od kur korzystających z wolnego wybiegu zachowają swój „wolnowybiegowy” status mimo, że będą przebywały w zamknięciu.
Zgodnie z opublikowanym w środę rozporządzeniem Komisji jaja będą mogły być etykietowane jako pochodzące z chowu na wolnym wybiegu nawet w przypadku trzymania kur w zamknięciu przez 16 tygodni.
Branża zadowolona
Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz decyzja Komisji Europejskiej jest bardzo korzystna dla branży. Od późnej wiosny Izba usilnie zabiegała o takie właśnie rozwiązanie, biorąc udział w konsultacjach organizowanych przez polskie i europejskie władze.
Indywidualnie, a nie łącznie
Nowe przepisy zawierają także inne korzystne doprecyzowanie. Producenci jaj z wolnego wybiegu skorzystają na tym, że okres utrzymywania kur w zamknięciu będzie liczony dla każdego stada indywidualnie, a nie dla całego kraju łącznie.
– To pozwoli działać branży bardziej elastycznie – komentuje Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com