Mokradła i torfowiska są kluczowe dla przyrody, podobnie jak nerki i wątroba dla naszego organizmu. Regulują obieg wody i węgla, przyczyniając się do schładzania klimatu. Polska jednak przoduje w ich degradacji, co zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu.
![](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/birch-trees-4480062_1280.jpg?resize=696%2C464&ssl=1)
Światowy Dzień Mokradeł
Światowy Dzień Mokradeł obchodzony 2 lutego przypomina o ich kluczowej roli w ekosystemie. Mokradła są niezbędne do zapewnienia czystej wody oraz bezpieczeństwa żywnościowego i ekonomicznego.
Znaczenie mokradeł dla środowiska
Mokradła oczyszczają wodę, wyłapując substancje biogenne, oraz stanowią wsparcie dla rybołówstwa, rolnictwa i ekoturystyki. Ich naturalna zdolność do pochłaniania nadmiaru wody zmniejsza ryzyko powodzi i przeciwdziała suszom. Mokradła regulują klimat w skali globalnej i lokalnej. Obszary w sąsiedztwie mokradeł mają łagodniejszy klimat i wyższy poziom wód. Ich degradacja prowadzi do utraty wody w całym krajobrazie.
Degradacja mokradeł w Europie
Około 50% torfowisk w Europie jest zdegradowanych przez rolnictwo, leśnictwo i wydobywanie torfu. Polska znajduje się wśród krajów o największej skali osuszania torfowisk.
Zagrożenia dla mokradeł w Polsce
Polska nadal degraduje mokradła, które są siedliskami zagrożonych gatunków. Osuszanie torfowisk generuje emisje gazów cieplarnianych, dorównujące emisjom z elektrowni w Bełchatowie.
Wzywanie do ochrony mokradeł
Prof. Kotowski wzywa do zaprzestania praktyk odwadniających i przywrócenia wysokiego poziomu wody na mokradłach. Odtworzenie mokradeł ograniczyłoby ocieplanie się klimatu i poprawiło produktywność rolniczą.
Krytyka rządowych działań
Działania rządu w zakresie ochrony mokradeł są niewystarczające. Normy GAEC 2 oraz plany utrzymania wód (PUW) prowadzą do dalszej degradacji mokradeł, co jest sprzeczne z interesem przyrody i ekonomicznym interesem rolników.