Po raz piąty z rzędu indeks cenowy produktów mleczarskich na Global Dairy Trade odnotował spadek o 2,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3768 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań dwóch oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego i pełnego mleka w proszku. Notowania pozostałych trzech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 16 sierpnia 2022 roku:
- Ser Cheddar +4,2% – cena 5005 USD/t
- Masło +0,2% – cena 5204 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,1% – cena 3524 USD/t
- Pełne mleko w proszku -3,5% – cena 3417 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -9,8% – cena 4990 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Źródło: PFHBiPM
Rolnicy którzy prowadzą produkcję mleka i tak lepiej wychodzą niż z innymi produkcjami zwierzęcymi, Państwo powinno pomyśleć o produkcji mięsa wołowego i swinskiego i tu muszą być specyjalne dopłaty do bydła mięsnego i trzody chlewnej