Koniec taniego cukru!

Według firm spożywczych, wyjściowa cena, jaką koncerny cukrownicze rzucały w ostatnich tygodniach na stół negocjacyjny, sięgała nawet 800 EUR za tonę, podczas gdy jeszcze rok wcześniej firmy zawierały kontrakty po cenie 500 EUR – czytamy w „Pulsie Biznesu”. Ile więc mają teraz płacić za cukier, żeby nie przepłacić?

Niestety, w tym roku w pełni uwidoczniły się efekty reformy rynku cukru w UE. Okazało się, że ustalone przez Brukselę limity produkcyjne są niewystarczające, przez co na rynku unijnym pojawiły się duże niedobory cukru. To w połączeniu z kiepskimi prognozami produkcji cukru na innych kontynentach wywindowało jego ceny na świecie do zaskakująco wysokiego poziomu 750-800  USD za tonę. Firmy spożywcze nie powinny się więc obrażać z powodu wysokiego wzrostu cen cukru w tym sezonie. Są ku temu powody. Nie znaczy to jednak, że mają automatycznie akceptować cenę 800 EUR za tonę, jeśli taki jest punkt wyjścia w kierowanych do nich przez koncerny cukrownicze ofertach – mówi „PB” Marcin Kulicki, prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Źródło: Wiktor Szczepaniak, Puls Biznesu, fot. sxc.hu

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak zatrzymać młodych na wsi? KE szykuje miliardy euro dla rolników

Temat odnowy pokoleniowej wsi zdominował nieformalne spotkanie unijnych ministrów rolnictwa, które odbyło się w Warszawie w ramach polskiej prezydencji w Radzie UE. Uczestniczyli w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics