W ramach ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności w Polsce, na granicy zewnętrznej Unii Europejskiej prowadzone są kontrole żywności oraz pasz z państw trzecich. Kontrole te obejmują m.in. ocenę organoleptyczną wytypowanych partii oraz pobranie próbek do badań laboratoryjnych.

W okresie od 26 lutego do 10 maja br. kontroli dokumentów, tożsamości i organoleptycznej poddano 261 wytypowanych przesyłek pasz pochodzenia zwierzęcego z Ukrainy, gdzie w 20 przypadkach stwierdzono nieprawidłowości. Było to m.in. zapleśnienie i zawilgocenia materiału paszowego.
Graniczni lekarze weterynarii wydali decyzje administracyjne o zakazie przywozu przesyłek do UE i nakazujące ich odesłanie poza terytorium UE.
Poza realizacją planów urzędowych kontroli pasz i żywności, graniczni lekarze weterynarii pobrali dodatkowo 601 próbek do badań laboratoryjnych z przesyłek towarów pochodzących z Ukrainy, w tym:
– 23 próbki z produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi;
– 578 próbek z pasz pochodzenia roślinnego.
W 5 przypadkach uzyskano wynik niezgodny (odbiegający od normy) dla próbek pobranych z pasz:
– w 2 próbkach makucha słonecznikowego wykryto bakterie Salmonella spp.,
– w 1 próbce makucha słonecznikowego stwierdzono przekroczony dopuszczalny poziom dioksyn,
– w 1 próbce ziarna sojowego stwierdzono modyfikację genetyczną inną niż deklarowana,
– w 1 próbce makucha sojowego wykryto obecność soi genetycznie zmodyfikowanej.
Zostały wdrożone procedury powiadamiania organów Inspekcji Weterynaryjnej o zagrożeniu. Powiatowi Lekarze Weterynarii (PLW) właściwi dla miejsca przeznaczenia zakwestionowanych przesyłek wydali następujące nakazy:
– zabezpieczenia materiału paszowego do czasu wydania decyzji administracyjnej;
– zmiany etykiet z uwzględnieniem prawidłowej nazwy modyfikacji;
– przechowywania zabezpieczonego i odpowiednio oznakowanego materiału paszowego w wyodrębnionej części magazynu w zakładzie w miejscu przeznaczenia.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii