Aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii wykazała, że indeks cen GDT nie zmienił się w porównaniu do poprzedniej aukcji przeprowadzonej 19 lipca br. I wyniósł 970 pkt., co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.
Indeks cen GDT pozostaje tym samym na najniższym poziomie od grudnia 2017 r.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 3 z 9 jego składowych: maślanki w proszku (-5,9%), masła (-3,2%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (-0,3%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny kazeiny podpuszczkowej (+8,0%), sera Cheddar (+1,3%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (+1,2%). Laktoza i serwatka nie były oferowane na aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 34 076 ton wobec 25 454 ton (+33,9%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 21 sierpnia.
W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które od maja obniżyły się już o 17%. Spadek cen obserwowany jest również w Unii Europejskiej oraz USA. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego (por. AGROmapa 19.06.2018).
Jakub Olipra
Ekonomista
Credit Agricole