Rynek mleka jest jednym z tych sektorów, które najbardziej ucierpią na wprowadzeniu rosyjskiego embarga na produkty rolno-spożywcze.
Mleko coraz tańsze
Z danych MRiRW wynika, że cena mleka w skupie w lipcu wynosiła przeciętnie 1,30 zł za litr. Z kolei analitycy BGŻ podają, że w sierpniu było to już 1,20 zł za litr i przewidują, że w kolejnych miesiącach cena jeszcze spadnie.
O pomoc do Ministerstwa Rolnictwa występowali rolnicy, spółdzielnie mleczarskie i izby rolnicze.
Walka o rekompensaty
Waldemar Broś w liście skierowanym do ministra rolnictwa Marka Sawickiego zwrócił się m.in. z prośbą o wprowadzenie rekompensat dla dostawców mleka w wysokości 13-15 groszy za kg mleka w czasie trwania embarga. Domagał się także redukcji współczynnika korekty tłuszczowej w roku kwotowym 2015/2015 oraz uruchomienia mechanizmów siatki bezpieczeństwa wobec sektora mleka w ramach WPR.
Nieciekawa sytuacja przedstawia się także w województwie kujawsko-pomorskim. Tamtejsza Izba Rolnicza zwraca uwagę, że ceny mleka w regionie spadają nieprzerwanie od początku bieżącego roku. Obecnie średnia cena mleka w województwie kształtuje się na poziomie 1,35 zł za 1 litr, gdzie jeszcze w maju wynosiła blisko 1,60 zł za 1 litr.
– Obawiamy się, że mleko surowe potanieje o kolejne kilkanaście groszy, gdyż ceny produktów mlecznych obniżą się w wyniku wprowadzonego rosyjskiego embarga – mówi Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej.
Pomoc od Unii
Wczoraj, tj. 8 września Komisja Europejska, w celu stabilizacji sytuacji rynkowej oraz przeciwdziałania wystąpieniu zakłóceń na rynku spowodowanych spadkiem cen, uruchomiła środki wsparcia dla sektora mleczarskiego.
Środki te wdrożone zostały w ramach pakietu 4 rozporządzeń Komisji Europejskiej, które:
- wprowadzają prywatne przechowywanie masła i odtłuszczonego mleka w proszku oraz ustalają z góry stawki dopłat,
- ustanawiają tymczasowe nadzwyczajne środki w sektorze mleka i przetworów mlecznych w formie przedłużenia okresu interwencji publicznej w odniesieniu do masła i odtłuszczonego mleka w proszku do dnia 31 grudnia 2014 r.,
- wprowadzają tymczasowy nadzwyczajny system dopłat do prywatnego przechowywania niektórych serów oraz ustalają z góry stawkę dopłat.
Czytaj także:
Rosyjskie embargo – działania Rządu
Nadzwyczajne wsparcie dla sektora owoców i warzyw!
Polscy celnicy aresztowali polskie mięso
Polskie jabłka czeka długa podróż
KE daje kolejne 30 mln euro na znalezienie nowych rynków zbytu
Dopłaty do prywatnego przechowywania masła wynoszą:
- 18,93 EUR za tonę przechowywanych produktów w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania,
- 0,28 EUR za tonę przechowywanych produktów i na dzień przechowywania objętego umową.
Dopłaty mogą być przyznane tylko w przypadku, gdy okres przechowywania objętego umową wynosi od 90 do 210 dni.
Dopłaty do prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku wynoszą:
- 8,86 EUR za tonę przechowywanych produktów w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania,
- 0,16 EUR za tonę przechowywanych produktów i na dzień przechowywania objętego umową.
Dopłaty mogą być przyznane tylko w przypadku, gdy okres przechowywania objętego umową wynosi od 90 do 210 dni.
Interwencyjny skup masła i odtłuszczonego mleka w proszku w 2014 roku przedłuża się do dnia 31 grudnia.
Dopłaty do prywatnego przechowywania serów wynoszą:
- 15,57 EUR za tonę przechowywanych produktów w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania,
- 0,40 EUR za tonę przechowywanych produktów i na dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
Dopłaty mogą być przyznane wyłącznie, jeśli okres przechowywania objętego umową wynosi od 60 do 210 dni.
Red. Kamila Szałaj, fot. freeimages.com, dreamstime.com