Po raz kolejny wzrosły ceny produktów mlecznych na aukcji Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. W miniony wtorek indeks cen GDT zwiększył się do 1046 pkt. wobec 1001 pkt. na poprzedniej aukcji dwa tygodnie temu. To najwyższy poziom indeksu od lipca 2014 r.
– W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny wszystkich 8 jego składowych, wśród których najsilniejszy wzrost cen odnotowano w przypadku maślanki w proszku (+13,3 proc.), sera Cheddar (+11,0 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+9,8 proc.). Zmniejszeniu uległa ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 23 902 t wobec 27 735 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT odbędzie się 6 grudnia – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
I dodaje, że te wyniki aukcji pozwalają przypuszczać, że globalny rynek mleka w II kw. br. wszedł we wzrostową fazę cyklu.
– W kolejnych kwartałach można oczekiwać kontynuacji wzrostu cen mleka i produktów mlecznych – przewiduje Olipra.
W Polsce za litr mleka jego producent we wrześniu tego roku otrzymywał średnio 1,12 zł.
oprac. Kamila Szałaj, fot. dreamstime.com