Uproszczenie zasad uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka

Z informacji uzyskanych z Wydziału Kwarantanny i Ochrony Roślin Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że znaczące obniżenie poziomu występowania w Polsce bakteriozy pierścieniowej ziemniaka umożliwiło rewizję dotychczasowych zasad uznawania miejsc produkcji za wolne od tej choroby.

MRiRW w sprawie uproszczenia zasad uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka

Gospodarstwa posiadające status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka mogą uzyskać paszport roślin i wysyłać ziemniaki do innych państw członkowskich bez konieczności badania każdej wysyłanej partii. Ułatwienie to może być stosowane także w przypadku eksportu ziemniaków do większości państw trzecich, o ile tylko badanie wysyłanej partii nie jest wymagane przez państwo docelowe eksportu.

Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 stycznia 2025 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie uznawania miejsc produkcji za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus wprowadzone zostały następujące, istotne uproszczenia dotyczące uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka:

1) miejsce produkcji może zostać uznane za wolne od choroby po zbadaniu plonu z 2, a nie 3 sezonów jak do tej pory (niezbędne badania można zatem przeprowadzić w ciągu jednego roku kalendarzowego),

2) w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby monitoringowa kontrola zdrowotności upraw ziemniaka będzie wykonywana co 2 lata, a nie corocznie jak do tej pory,

3) w ramach monitoringowej kontroli zdrowotności upraw ziemniaka w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby 1 próbka będzie pobierana z każdych 100, a nie jak do tej pory 25 ton wchodzących w skład badanej partii (badanych jest przy tym tylko 20% wyprodukowanych partii).

W związku z powyższym resort rolnictwa zachęca do starania się o uzyskanie statusu miejsca produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Status ten upraszcza bowiem znacznie eksport bulw ziemniaka na rynki innych państw. W tym celu należy kontaktować się z właściwym miejscowo wojewódzkim inspektorem ochrony roślin i nasiennictwa, których adresy dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkieinspektoraty

Niezależnie od powyższego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie kontynuować działania mające na celu wyeliminowanie bakteriozy ziemniaka na terenie kraju celem zapewnienia swobodnego dostępu polskich ziemniaków do rynku Unii Europejskiej.

Źródło: Grzegorz Wysocki na podstawie materiałów MRiRW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Samochód osobowy uderzył w ciągnik rolniczy

W poniedziełek, 10 lutego 2025 roku o godz. 6.16 do dyżurnego Stanowiska Kierowania Państwowej Straży Pożarnej w Szamotułach wpłynęło zgłoszenie z Centrum Powiadamiania Ratunkowego,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics