Z informacji uzyskanych z Wydziału Kwarantanny i Ochrony Roślin Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że znaczące obniżenie poziomu występowania w Polsce bakteriozy pierścieniowej ziemniaka umożliwiło rewizję dotychczasowych zasad uznawania miejsc produkcji za wolne od tej choroby.
![](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/ziemniaki_1200.jpg?resize=696%2C464&ssl=1)
Gospodarstwa posiadające status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka mogą uzyskać paszport roślin i wysyłać ziemniaki do innych państw członkowskich bez konieczności badania każdej wysyłanej partii. Ułatwienie to może być stosowane także w przypadku eksportu ziemniaków do większości państw trzecich, o ile tylko badanie wysyłanej partii nie jest wymagane przez państwo docelowe eksportu.
Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 stycznia 2025 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie uznawania miejsc produkcji za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus wprowadzone zostały następujące, istotne uproszczenia dotyczące uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka:
1) miejsce produkcji może zostać uznane za wolne od choroby po zbadaniu plonu z 2, a nie 3 sezonów jak do tej pory (niezbędne badania można zatem przeprowadzić w ciągu jednego roku kalendarzowego),
2) w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby monitoringowa kontrola zdrowotności upraw ziemniaka będzie wykonywana co 2 lata, a nie corocznie jak do tej pory,
3) w ramach monitoringowej kontroli zdrowotności upraw ziemniaka w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby 1 próbka będzie pobierana z każdych 100, a nie jak do tej pory 25 ton wchodzących w skład badanej partii (badanych jest przy tym tylko 20% wyprodukowanych partii).
W związku z powyższym resort rolnictwa zachęca do starania się o uzyskanie statusu miejsca produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Status ten upraszcza bowiem znacznie eksport bulw ziemniaka na rynki innych państw. W tym celu należy kontaktować się z właściwym miejscowo wojewódzkim inspektorem ochrony roślin i nasiennictwa, których adresy dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkieinspektoraty
Niezależnie od powyższego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie kontynuować działania mające na celu wyeliminowanie bakteriozy ziemniaka na terenie kraju celem zapewnienia swobodnego dostępu polskich ziemniaków do rynku Unii Europejskiej.
Źródło: Grzegorz Wysocki na podstawie materiałów MRiRW