Ten sezon dla producentów powinien być lepszy niż ubiegły. Drożeją nie tylko warzywa ciepłolubne, ale i korzeniowe. Prawdziwy boom jest teraz na kapustę – informuje Redakcja Rolna TVP.
To pełnia zbiorów, a warzywem tym zainteresowane są nie tylko krajowe kwaszarnie, ale i kupcy ze wschodu. Chociaż nie tylko kapustą, bo co nie zdarzało się już od lat, pytają także o cebulę.
Zakłady przetwórcze już na początku listopada przymierzają się do rozpoczęcia skupu selerów, brukselki i pasternaku, który z powodzeniem zastępuje im drogą pietruszkę. Kończy się za to, udany dla producentów, sezon skupu brokułów i kalafiorów. Ceny wyższe niż przed rokiem i jeszcze rosną.
Warzywa, ceny skupu w zakładach
- kalafiory – 0,90 – 1,15 zł/kg,
- brokuły – 1,30 – 1,60 zł/kg,
- cebula obierana – 0,65 – 0,95 zł/kg,
- marchew – 0,22 – 0,25 zł/kg,
- kapusta – 0,30 – 0,31 zł/kg,
- pory – 0,65 – 0,72 zł/kg.
Zdecydowanie gorsze nastroje mają w tym roku sadownicy. Ceny jabłek wciąż bardzo niskie, a eksport symboliczny. Nawet po nowym roku, kiedy to z reguły ożywiały się kontakty handlowe ze wschodem, zdaniem ekspertów ze względu na ogromną podaż jabłek, ceny niewiele wzrosną.
Jabłka przemysłowe, ceny skupu
- spółdzielnie ogrodnicze – 0,12 – 0,17 zł/kg,
- zakłady przetwórcze – 0,15 – 0,22 zł/kg.
Dla dostawców owoców przemysłowych jedynym pocieszeniem może być fakt, że przed rokiem skupowano je średnio po 10 groszy, teraz dochodzą do 20, ale to i tak stawki nie do zaakceptowania.
Źródło: Redakcja Rolna TVP, Agnieszka Niemcewicz, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu