Czerwcowa susza negatywnie wpłynęła na uprawy warzyw gruntowych. Obserwujemy braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Ich ceny są wysokie – informuje Maciej Kmera z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego.
W handlu hurtowym jest niska podaż warzyw kapustnych. Kalafiory są po 5-6 zł/szt., kapusta biała po 4-5 zł/szt., co jest skutkiem upałów. Jeśli chodzi o kalafiory, obecny rzut produkcyjny jest dosłownie ugotowany, czyli róże są zdeformowane lub słabo ukształtowane. Hurtownicy na rynku w Broniszach są zmuszeni sprowadzać kalafiory aż z Pomorza, gdzie w czerwcu były lepsze warunki pogodowe.
Opóźniający się zbiór młodej pietruszki powoduje ciągły wzrost cen na tę ubiegłoroczną, która dochodzi momentami do 18 zł/kg. Pęczek młodej z nacią kosztuje 4-5 zł.
Niska podaż rzodkiewek spowodowała wzrost cen do 2-2,5 zł/pęczek. „Normalna” cena
to 0,8-1 zł/pęczek.
Od suszy i gorąca ucierpiały również szpinak, za który trzeba zapłacić 10 zł/kg, a za koperek 3 zł/pęczek.
– W ubiegłych sezonach szpinak kosztował około 4-5 zł/kg a koperek 1 zł/pęczek – przypomina Kmera.
Cena marchwi i cebuli na rynku hurtowym w Broniszach jest dość stabilna. Marchew kosztuje 1,6-2 zł/kg, a cebula z łuską 2-2,33 zł/kg.
Bardzo wysokie jak na tę porę roku są ceny fasolki szparagowej: 10-13 zł/kg. Poza suszą, producenci z okolic Potworowa i Przytyku narzekają również na kłopoty z zatrudnieniem pracowników do zbioru fasolki, który jest bardzo czasochłonny w porównaniu ze zbiorem np. papryki, bakłażanów i cukinii.
Zwiększająca się podaż krajowych papryk powoduje sukcesywny spadek cen. Papryka czerwona kosztuje obecnie 6-9 zł/kg, a zielona 2,75-3,5 zł/kg, bakłażany 3-4 zł/kg,
cukinia 3,5-4,5 zł/kg.
Wzrosły także ceny ogórków szklarniowych i gruntowych: od 3-3,5 do 4 zł/kg. Również zdrożały pomidory czerwone do poziomu około 4-4,5 zł/kg i malinowe do 5 zł/kg. W 2017 roku kilogram ziemniaków odmiany Irga kosztował około 45 groszy, w 2018 roku 75 groszy, a obecnie trzeba zapłacić za nie 2-2,33 zł/kg. Jeszcze droższe są odmiany Irys i Catania: 2,66 zł/kg.
Jeśli chodzi o rynek owoców, to największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe, czyli: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców, a przede wszystkim konsumentów.
Porzeczki czerwone i białe kosztują 7-8 zł/kg, tańsze są czarne 3,5-4,5 zł/kg, agrest 5-6 zł/kg.
Delikatesowym towarem są jeżyny bezkolcowe, za które trzeba zapłacić 15-20 zł/kg.
Pojawiły się pierwsze krajowe śliwki. Na razie są to odmiany Herman i Kometa w cenie 3-4 zł/kg.
Wysoka podaż krajowych moreli przywożonych przez plantatorów z okolic Sandomierza. Cena spadła do przedziału 2,75-4,5 zł/kg w zależności od kalibru.
Niestabilne są ceny malin, które wahają się od 8-16 zł/kg.
Coraz wyższe ceny czereśni 7-14 zł/kg w zależności od jakości (sortowanie).
– Wyższe ceny osiągają owoce wychodowane pod tzw. daszkami, które dają ochronę przed suszą, upałem i gradem – wyjaśnia Kmera.
Wzrosła podaż wiśni, a cena spadła do poziomu 3,5-4 zł/kg.
Niskie są natomiast ceny borówki amerykańskiej, którą można kupić już od 13 do 20 zł/kg
Są już pierwsze tegoroczne jabłka – Early Geneva i Papierówka. Ich cena jest dość niska jak na te porę roku – około 3 zł/kg.
Rośnie podaż owoców pestkowych (morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki) przywożonych z Hiszpanii, Grecji i Włoch. Ich ceny wahają się od 3,5 do 4,5 zł/kg.
W tym tygodniu należy spodziewać się wygaśnięcia importu papryk z Hiszpanii i Holandii. Powodem jest mocne wejście krajowej produkcji.
Redakcja AgroNews, na podst. Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA, fot. pixabay.com