Europejski rynek żywca wieprzowego stopniowo ożywia się za sprawą rosnącego popytu na produkty wieprzowe, zwłaszcza świeże mięso. Zwiększony popyt w krajach Europy Centralnej i Północnej związany jest ze wzrostem spożycia produktów wieprzowych przeznaczonych do grillowania. Kraje Europy południowej przeżywają najazd turystów, którzy konsumują więcej wieprzowiny. Jednocześnie podaż żywca maleje za sprawą upałów i związanych z nim słabszych przyrostów masy ciała. Wyraźnie zauważalny jest spadek wagi ubojowej tuczników.
Ceny skupu wzrosły w większości krajów unijnych
W notowaniach ISN w 26 tygodniu we Francji cena wzrosła (+5₵), w Hiszpanii (+4₵), w Irlandii (+4₵), w Holandii (+3₵), Belgii (+3₵), w Austrii (+3₵).
W Danii notowania nie zmieniły się w stosunku do poprzedniego tygodnia. W Niemczech ostatniej po podwyżce ceny skupu tuczników w 25 tygodniu cena została utrzymana na poziomie 1,85 €/kg (wbc).
W notowaniach krajowych średnia cena tuczników w klasie E wynosi ok. 8,70 zł/kg (+0,10) t/t. Wzrosty cenowe nie są spektakularne, ale przy spadających cenach zbóż poprawiają nastroje producentów trzody chlewnej. Decyzje o wstrzymywaniu zasiedlania tuczarni nie są już takie oczywiste. Niepokoi dalszy wzrost ognisk ASF u świń, których zgodnie z informacją GIW jest już 7 w bieżącym roku.
Źródło: POLPIG