Żywność to wartość. Za marnowanie jedzenia będą wyższe kary

Często kupujemy nieracjonalnie i nie wykorzystujemy wszystkiego, co kupimy. Zwłaszcza na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych i oficjalnych na stołach pojawia się zbyt dużo produktów – to nierozsądne i niezdrowe. Apeluję o umiar w tym zakresie. Przyjrzyjmy się także, gdzie możemy poszukać oszczędności żywności – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas konferencji poświęconej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Nie marnuj żywności – żywność to wartość”.

Konferencja prasowa na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności (fot. MRiRW)
Nie marnuj żywności – żywność to wartość

Wzrost liczby ludności

– Wiemy, że wzrost produkcji żywności to także wzrost zapotrzebowania na energię, wodę, pracę, a ok. 800 mln do 1 mld osób na świecie jest niedożywionych. Jednocześnie ogromna ilość żywności się marnuje – zwrócił uwagę minister Czesław Siekierski podczas konferencji poświęconej kampanii „Nie marnuj żywności – żywność to wartość”.

– Przybywa mieszkańców na świecie, w 2050 r. będzie nas ponad 10 mld. Dziś jest nas niecałe 8 mld. Eksperci szacują, że aby pokryć potrzeby żywnościowe zwiększającej się liczby ludzi, potrzebne będzie zwiększenie produkcji żywności o 50 proc. do 2050 r. – dodał minister.

Marnowanie żywności

Minister zwrócił również uwagę, że wzrost produkcji żywności pociąga za sobą wzrost zużycia energii i wody, a także zatrudnienia.

 – Jednocześnie mamy problem z marnowaniem żywności i chociaż uważam, że liczby są nieco przeszacowane, o 10-20 proc., to i tak robią wrażenie – powiedział minister.

– W Polsce marnuje się mnóstwo żywności – w całym łańcuchu żywnościowym: u rolnika 15 proc. (coraz mniej dzięki zaawansowanym urządzeniom), 15 proc. w przetwórstwie, 7 proc. w handlu, a najwięcej – 60 proc. – u konsumenta. Stąd inicjatywa MRiRW, aby podjąć działania służące zmniejszeniu strat żywności – poinformował szef resortu rolnictwa.

– Sklepy wielkopowierzchniowe zamawiają zbyt duże ilości produktów, a potem je wyrzucają. Ja skłaniam się do tego, aby nie karać, lecz przekazywać tę żywność do banków żywności – stwierdził sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.

– 5 mln ton żywności – tyle wyrzucamy rocznie w Polsce. To dokładnie tyle, ile wynosi roczna produkcja owoców, a w każdej sekundzie marnuje się 92 kg żywności, czyli tyle, ile waży ponad 180 bochenków chleba – dodał wiceminister.

Konieczna edukacja

– Musimy podejmować różne działania, ale byłbym ostrożny z karaniem. Według mnie trzeba przede wszystkim postawić na edukację – od przedszkola do seniora – podkreślił minister Czesław Siekierski.

Zwrócił przy tym uwagę, że za dużo kupujemy, a później wrzucamy tę żywność.

Wicedyrektor Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich MRiRW Joanna Trybus poinformowała o już podejmowanych działaniach edukacyjnych.

– W tym roku szkolnym przeprowadzimy niemal 8 tysięcy warsztatów dla dzieci w szkołach podstawowych – powiedziała wicedyrektor.

Wicedyrektor Trybus stwierdziła, że chociaż nasze społeczeństwo coraz bardziej uświadamia sobie ideę „zero waste”, wciąż potrzebujemy edukacji w tym zakresie.

– Główne powody marnowania żywności przez konsumentów to przeoczenie terminu ważności i kupowanie na zapas. W kampanii społecznej pokazujemy także różnicę między dwoma rodzajami dat ważności – poinformowała.

Żywność to wartość

– Żywność to wartość i to jest hasło tegorocznej kampanii – powiedział sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.

– Czasem zapominamy o tym, że produkcja żywności jest nie tylko pracochłonna, ale i energochłonna – podkreślił wiceminister.

Zmiana przepisów

Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak poinformował o planowanych zmianach w ustawie o niemarnowaniu żywności.

Istotną zmianą proponowaną w nowych przepisach jest to, że teraz pojedyncze sklepy, a nie sieci handlowe, będą zobowiązane do podpisywania umowy z bankiem żywności na odbiór żywności. Nowe przepisy zobowiązują też sklepy, pod rygorem kary finansowej, do uczestnictwa w kampanii informacyjnej – zaznaczył wiceminister i dodał, że za dwa dni projekt zmian zostanie przekazany konsultacji społecznych.

Źródło: MRiRW

Advertisement
Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dobre tempo eksportu ukraińskich zbóż na początku sezonu

Według danych Ukraińskiej Służby Celnej na dzień 27 września, od początku sezonu 2024/25 Ukraina wyeksportowała 10,053 mln ton zbóż i roślin strączkowych, z czego...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics