Nowel nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

To kolejny krok w rozwoju przedsiębiorstwa, które od niemal stu lat stawia na najwyższą jakość surowców i innowacyjne podejście do wypieku pieczywa.

Nowel nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Nowel to firma o rodzinnych korzeniach, której historia sięga 1925 roku. Od tamtej pory kolejne pokolenia piekarzy rozwijają produkcję, łącząc tradycyjne receptury z nowoczesnymi technologiami. Dziś firma specjalizuje się w produkcji pieczywa do odpieku, bazując na najwyższej jakości mące pochodzącej od polskich rolników i jest jednym z liderów rynku pieczywa w Polsce i Europie. Dzięki nowoczesnym zakładom produkcyjnym firma dostarcza  400 ton pieczywa dziennie do największych sieci handlowych w kraju i za granicą. Od lat inwestuje też w innowacyjne rozwiązania, które pozwalają zachować świeżość i smak pieczywa.

„Zrównoważony rozwój to jeden z filarów naszej działalności. Od lat dbamy o to, aby nasze pieczywo powstawało z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, a nasze procesy produkcyjne były jak najbardziej przyjazne środowisku. Przystąpienie do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest dla nas naturalnym krokiem, który pozwoli nam jeszcze aktywniej działać na rzecz rozwoju odpowiedzialnego rolnictwa” – mówi Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel.

Nowel inwestuje w surowce pochodzące ze zrównoważonych upraw zbóż

Dołączenie do stowarzyszenia to wyraz zaangażowania Nowel w promowanie odpowiedzialnej produkcji żywności. Firma od lat współpracuje z polskimi młynami i rolnikami, wybierając zboża najwyższej jakości i wspierając lokalnych dostawców.

Cieszymy się z dołączenia Nowel do naszego stowarzyszenia. Jej podejście do produkcji pieczywa doskonale wpisuje się w nasze wartości – dbałość o jakość, współpracę z lokalnymi dostawcami i minimalizację wpływu na środowisko. Nowel inwestuje w surowce pochodzące ze zrównoważonych upraw zbóż, budując długofalowe relacje z rolnikami i młynami w całej Polsce. To podejście nie tylko wspiera lokalnych producentów, ale także przyczynia się do wzrostu świadomości na temat znaczenia zrównoważonego rolnictwa w branży spożywczej – komentuje Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

Nowel jako nowy członek będzie angażować się w działania na rzecz poprawy standardów produkcji, edukacji konsumentów oraz wspierania zrównoważonych łańcuchów dostaw.

Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce. W 2024 roku Stowarzyszenie obchodziło 10. rocznicę powstania.

Źródło: Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

MAGA uderzy w sektor mleczarski. Relacje handlowe między UE a USA pod znakiem zapytania

Coraz wyraźniej widać, że a relacje handlowe między UE a USA ponownie stoją pod znakiem zapytania, a perspektywa dalszej eskalacji ceł wymusza strategiczne działania...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics