Wielkopolska Izba Rolnicza ogłasza konkurs kulinarny na tradycyjne potrawy przygotowywane w wielkopolskich domach począwszy od zapustów, przez Środę Popielcową i Wielki Post, po Święta Wielkanocne i Zielone Świątki. Ten czas w tradycyjnej wielkopolskiej kuchni jest niezwykle bogaty w smaki, zwyczaje i wierzenia. Organizując konkurs mamy nadzieję na odświeżenie i przybliżenie tych tradycji. Konkurs opierać się będzie na przygotowaniu dokumentacji fotograficznej i multimedialnej z procesu przygotowania potrawy oraz opisie jej pochodzenia i znaczenia. Ważne, aby potrawa była regionalna, zwyczajowo przygotowywana w okresie od zapustów do zielonych świątek. Powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Istotą konkursu jest dotarcie do oryginalnych przepisów, stanowiących przykład naszego dziedzictwa kulinarnego. Przesłany przez uczestników materiał zostanie oceniony przez Kapitułę Konkursu i na tej podstawie przyznane zastaną nagrody.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich oraz do osób indywidualnych zamieszkałych na terenach wiejskich województwa Wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza, a partnerem Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”.
Konkurs będzie trwał od 1 lutego do 31 maja 2021 r. Ostatecznym terminem na przesłanie zgłoszenia będzie 3 czerwca 2021 roku. Rozstrzygniecie będzie miało miejsce podczas spotkania Aktywna Wielkopolska Wieś, które odbędzie się w Gnieźnie (data spotkania nie jest jeszcze znana). Zgłoszenia należy przesyłać wyłącznie drogą elektroniczną na adres konkurs@wir.org.pl
Nadesłane materiały będą na bieżąco publikowane na stronie internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz w mediach społecznościowych i posłużą do promocji wielkopolskich tradycji kulinarnych. W związku z tym prosimy o sukcesywne przesyłanie zgłoszeń, aby publikowane przez nas przepisy odnosiły się do bieżących wydarzeń, które w trakcie trwania konkursu będziemy obchodzić.