Na rynku drobiu od połowy maja obserwujemy wyraźny wzrost cen żywca kurcząt brojlerów. W ostatnim tygodniu czerwca (23-29.06.2014) przeciętna cena żywca w monitorowanych przez MRiRW zakładach wyniosła 3,92 zł/kg.
Jest to znaczny 10-procentowy wzrost (0,34 zł/kg) cen w okresie ośmiu tygodni. Niemniej, obecnie obserwowany poziom jest o 3,6 proc. niższy niż odnotowany w analogicznym okresie w roku poprzednim. Warto zwrócić uwagę, że obecne podwyżki cen wynikają w dużej mierze z czynników sezonowych. Przy czym obserwowane na przełomie maja i czerwca br. wzrosty były znacznie większe niż w analogicznym okresie na przestrzeni ostatnich pięciu lat, kiedy to ceny przeciętnie wzrastały o 0,14 zł/kg.
Wydaje się, że decydujący wpływ na kształtowanie się cen w br. mają czynniki popytowe, w tym rosnący eksport, wskazujący na wysokie zainteresowanie polskim mięsem drobiowym na rynkach zagranicznych, oraz rosnąca konsumpcja mięsa drobiowego w kraju i na rynku UE.
Czytaj także:
Dobre wieści dla producentów trzody chlewnej
Problemy w branży mięsnej
Indyki rzeźne coraz bardziej popularne
W odpowiedzi na rosnący popyt, wzrosła również podaż żywca. Według danych GUS liczba wstawień kurcząt (po uwzględnieniu danych dot. handlu zagranicznego) w maju była na najwyższym odnotowanym do tej pory poziomie, 77 mln szt. Jest to ponad 6-procentowy (4,6 mln szt.) wzrost w skali roku. Zwierzęta te, po ok. 6 tygodniowym okresie produkcji powinny trafić na rynek na przełomie czerwca, lipca.
W kolejnych tygodniach spodziewamy się niemniej kolejnych wzrostów cen do poziomu ok. 4,0-4,05 zł/kg. Będą one wspierane czynnikami sezonowymi, jak również wzrostem cen wieprzowiny.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu