Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w partii mąki żytniej typ 720 przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A, toksyny wytwarzanej przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Ta substancja może być szkodliwa dla zdrowia.
Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1 kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent natychmiast podjął działania mające na celu wycofanie z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie, zgodnie z obowiązującymi procedurami. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej partii produktu. Sprawdź swoje zapasy i w razie potrzeby zwróć produkt do miejsca zakupu.
Dbajmy o nasze zdrowie i bądźmy czujni!
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny