Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące zawartości białka soi w parówkach z szynki. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło i fot.: GIS
Pasza dla ludzi A za mało dostali w łapę Inspekcji Od kontroli Tych pasz Kontrola jakości i Adytyty Są zapowiedziane Tłuszcz Techniczny zwany Masłem przerobionym w oselkach po tygodniu pleśnieje Kiełbasa przycicha przerobiona starych wędlin zwrot zamiast Do Bakitilu to do paszy Ludzkiej Pytanie gdzie może konsument zbadać Czy nie zagrozi Zdrowiu