Pierwsze testy kiełków nie wykazały obecności EHEC

Pierwsze badania kiełków z uprawy ekologicznej w okręgu Uelzen w Dolnej Saksonii nie potwierdziły obecności groźnego szczepu pałeczki okrężnicy EHEC – poinformowało ministerstwo spraw konsumenckich w Hanowerze.

Do popołudnia w poniedziałek przebadano 23 z 40 próbek kiełków z Uelzen. Analizy pozostałych próbek trwają.

Według władz w Hanowerze ustalenie źródła epidemii zatruć pokarmowych wywołanych przez bakterię EHEC jest trudne także dlatego, że od chwili wybuchu epidemii upłynęło już kilka tygodni.

Rzecznik niemieckiego ministerstwa rolnictwa Holger Eichele powiedział w poniedziałek w Berlinie, że na razie nie ma żadnego dowodu na to, iż to kiełki są źródłem zakażenia. Dlatego cały czas obowiązuje ostrzeżenie przed spożywaniem innych warzyw na surowo, szczególnie w północnych Niemczech.

W wyniku zakażenia bakterią EHEC oraz wystąpienia wywoływanego jej toksyną zespołu hemolityczno-mocznicowego zmarły już 22 osoby, z czego 21 w Niemczech. W całej Europie zachorowało już ponad 2000 osób.

W niedzielę minister rolnictwa Dolnej Saksonii Gert Lindemann powiedział na konferencji prasowej, że to kiełki fasoli wyhodowane w gospodarstwie ekologicznym w regionie Uelzen między Hamburgiem a Hanowerem mogą być źródłem zakażenia enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli. Farmę zamknięto, a całą jej produkcję wycofano. Co najmniej jeden z pracowników gospodarstwa zaraził się bakterią EHEC.

Anna Widzyk 

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics