Artykuły spożywcze polskiej produkcji cieszą się na tyle dobrą opinią wśród Polaków, że konsumenci są gotowi płacić za polską żywność więcej niż za podobne produkty zagraniczne – wynika z raportu Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych.
Raport jest częścią projektu Polski Monitor Opinii – będącego inicjatywą PKO Banku Polskiego, Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) oraz Forum Zrównoważonej Technologii.
Marcin Duma, prezes IBRiS, cytował również dane raportu mówiące o tym, że aż 94 proc. ankietowanych Polaków twierdzi, że rodzime produkty żywnościowe wyróżniają się dobrym smakiem.Polska żywność jest też uważana przez respondentów za bezpieczną, co wiąże się ze sposobem jej wytwarzania. „To, co jest wyprodukowane w Polsce, wydaje się nam nie jakieś super uprzemysłowione, ale przez to właśnie bliższe natury, bezpieczniejsze” – podkreślił Duma. Jak dodał, Polacy „są gotowi płacić więcej za polski produkt, który będzie zdrowszy i będzie posiadał te wszystkie cechy, które oni cenią”.
Wskazał przy tym, że 1/3 badanych sprawdza nie tylko, skąd pochodzi dany artykuł spożywczy, ale również – jaki ma skład. „Zaczynamy wybierać produkty opatrzone pustą etykietą, tzn. żeby tych składników było jak najmniej i żeby przypadkiem nie pojawiało się tam żadne E z numerkami” – powiedział prezes IBRiS.
Źródło informacji: Centrum Prasowe PAP