Zakończyły się targi SIAL CHINA – jedna z największych imprez wystawienniczych skierowanych do branży spożywczej w Azji.
Polska w tym roku była krajem partnerskim targów. Uroczystego otwarcia stoiska narodowego dokonał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel wraz z Prezesem Agencji Rynku Rolnego – Łukaszem Hołubowskim.
Minister spotkał się z wystawcami i wystąpił m.in. podczas konferencji promującej polskie jabłka dwukolorowe. Konferencje, pokazy kulinarne i degustacje z udziałem przedstawicieli polskiej strony rządowej stanowiły dla przedsiębiorców chińskich gwarancję, że mają do czynienia z poważnym partnerem.
Polskie produkty prezentowało ponad 80 wystawców. Podczas licznych degustacji Chińczycy mieli okazję spróbować nie tylko polskich artykułów, ale i dań przyrządzanych przez naszych kucharzy. Silna reprezentacja firm branży mięsnej, drobiowej, owocowej oraz mleczarskiej przez 3 dni prowadziła intensywne rozmowy z dystrybutorami działającymi na ryku chińskim.
Zainteresowanie zwiedzających wzbudzały polskie słodycze, przekąski i alkohole. Stoisko polskie cieszyło się także dużym zainteresowaniem mediów, blogerów kulinarnych i oczywiście przedsiębiorców chińskich zainteresowanych współpracą z polskimi partnerami.
Imprezy towarzyszące, organizowane przez stronę polską, były okazją do podkreślenia wysokiej jakości naszych wyrobów. Dowodem jest choćby nagroda dla naszych win w konkursie SIAL Innovation.
Żródło i fot.: ARR