„Polska Wódka/Polish Vodka” może być produkowana tylko z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa lub ziemniaków – zakłada projekt nowelizacji ustawy przyjęty 9 sierpnia przez rząd.
Jak poinformowało Centrum Informacyjne Rządu, w projekcie nowelizacji ustawy określono wymogi dla wódek czystej i smakowej, które można znakować na etykiecie oznaczeniem geograficznym „Polska Wódka/Polish Vodka”. Stosowanie tego oznaczenia jest dobrowolne. Jeśli jednak producent zdecyduje się użyć tej nazwy, to produkowany i wprowadzany do obrotu wyrób musi spełniać szczególne wymagania jakościowe.
– Proponowana definicja „Polskiej Wódki/Polish Vodka” ogranicza zakres surowców, z których można ją produkować do: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i ziemniaków, tj. surowców tradycyjnie stosowanych w naszym kraju do produkcji wódki. Cały proces produkcyjny wyrobu oznakowanego „Polska Wódka/Polish Vodka” też musi odbywać się w naszym kraju – czytamy w komunikacie CIR.
„Polska Wódka/Polish Vodka” jest produktem cenionym za naturalność i tradycję wytwarzania, dlatego nie powinna być traktowana jak pozostałe wódki produkowane z dowolnych produktów. Ta nazwa powinna nobilitować wyrób i przysługiwać tylko produktowi spełniającemu szczególne wymagania surowcowe i technologiczne.
Znowelizowana ustawa ma obowiązywać po 14 dniach od daty jej ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu