Polskie jaja docierają nawet na Antarktydę. Ale ich eksport spada

Analiza najnowszych informacji o wynikach polskiego handlu zagranicznego jajami w skorupkach za okres 11 miesięcy 2016 r. przeprowadzona przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wskazuje na dalszy spadek dynamiki eksportu. Wartość sprzedaży zagranicznej jaj w ujęciu ilościowym była tylko niespełna o 2 proc. wyższa od jego wolumenu w 2015 r. i wyniosła 217 992 ton.

 

\"rolnictwo,
 

Prawie we wszystkich miesiącach 2016 r., wyłączając maj (+12 proc.) i październik (+8 proc.), notowany był spadek miesięcznego wolumenu eksportu w porównaniu do poprzedniego miesiąca tego samego roku. W listopadzie 2016 r. wyeksportowano z Polski 17,6 tys. ton jaj – o 3,4 proc. mniej niż w październiku. Warto przypomnieć, że we wrześniu spadek sprzedaży zagranicznej sięgnął prawie 10 proc.

– Pesymistyczny obraz tendencji w eksporcie w II połowie 2016 roku, daje analiza porównawcza do roku 2015 . W listopadzie, październiku i wrześniu 2016 r., wolumen eksportu był odpowiednio aż o 20,5 proc., 12 proc. i 15 proc. niższy porównując rok do roku – zauważa Katarzyna Gawrońska, główny specjalista w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz.

W okresie 11 miesięcy 2016 r. nie nastąpiły dynamiczne zmiany w grupie największych odbiorców jaj z Polski. Nadal, prawie 70 proc. eksportu w ujęciu ilościowym, znajduje swoich klientów w Niemczech, Holandii, Włoszech i Czechach. 

Przedmiotem transakcji handlowych z kontrahentami z krajów trzecich objęte zostało 5,6 tys. ton jaj w skorupkach. Do Iraku – największego importera – wywóz jaj z Polski wyniósł w ubiegłym roku 1,2 tys. ton. Liczącym się rynkiem w handlu jajami w skorupkach dla polskich eksporterów była też Szwajcaria. Jednak z analizy danych za 2016 r. wynika, że ostatnie partie jaj wysyłane były do tego kraju w lipcu ubiegłego roku.
Krajowi eksporterzy coraz bardziej zwiększają zasięg geograficzny eksportu. Poza rynkiem unijnym, na który w dalszym ciągu trafia ponad 90 proc. eksportowanych jaj, realizowane są wysyłki do coraz większego grona krajów trzecich.

Zdaniem Katarzyny Gawrońskiej z KIPDiP w tym kontekście warto wspomnieć o wysyłkach jaj, chociażby do Gwinei, Kongo, Kenii, Mali, Liberii, Omanu. Jako ciekawostkę, należy potraktować informacje, że jaja z Polski były wysyłane nawet na stację badawczą na Antarktydzie.

Powyższe opracowanie opracowane zostało przygotowane dla eksportu jajami w skorupkach – grupy CN 0407, która obejmuje również jaja wylęgowe. Ich udział w 2016 r. w wolumenie eksportu ogółem oscylował wokół 3 proc.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics