Polskie piwo tylko na polskim chmielu

Polskie browary będą wykorzystywać chmiel pochodzący wyłącznie od polskich plantatorów. Plantatorzy muszą się jednak uzbroić w cierpliwość, aby dobiegły końca wieloletnie kontrakty międzynarodowe, które browary zawarły kilka lat temu. Kluczową rolę w mediacji między plantatorami chmielu, przetwórcami a browarami odegrał Minister Rolnictwa.

W czwartek 29 marca br. Minister Rolnictwa spotkał się z przedstawicielami producentów piwa, przetwórców i plantatorów chmielu. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku oraz perspektyw zwiększenia udziału polskiego chmielu w produkcji polskich marek piwa.

Wykorzystywanie polskiego chmielu do produkcji piwa w Polsce będzie sukcesywnie zwiększane do 75 proc. w roku 2013 oraz w kolejnych latach do 90 proc. całkowitego zapotrzebowania na chmiel branży piwowarskiej.

Polski chmiel nie będzie wykorzystywany jedynie do produkcji specyficznych marek, których receptura wymaga stosowania ściśle określonych odmian chmielu.

W latach 2007 i 2008 plantatorzy ogłosili podwyżki cen chmielu o kilkaset procent, wbrew warunkom obowiązujących wówczas kontraktów. Zmusiło to producentów do poszukiwania innych, stabilnych źródeł surowca zagranicą,  zwłaszcza w świetle malejącej konsumpcji piwa wynikającej z drastycznej podwyżki akcyzy w 2009 roku i rosnącej wrażliwości cenowej konsumentów. W konsekwencji, browary podpisały długoterminowe kontrakty na dostawę chmielu od zagranicznych dostawców, które obowiązywać będą do 2013, a niektóre nawet do 2016 roku.

Jednocześnie warto nadmienić, że z uwagi na notowany od kilku lat spadek konsumpcji piwa, (pomimo iż rok 2011 zakończył się umiarkowanym wzrostem), browary nadal posiadają spore zapasy chmielu, którego zużycie było w ubiegłych latach niższe od spodziewanego.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zatrudniasz sezonowego pomocnika? Sprawdź składki za lipiec

W szczycie prac polowych wielu rolników sięga po dodatkowe wsparcie – zatrudnia sezonowych pomocników przy zbiorach chmielu, owoców, warzyw, tytoniu czy ziół. Zanim ruszą...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics