Ponad 12 mln euro na owoce i warzywa

10 tysięcy szkół uczestniczących w programie i około 900 tysięcy dzieci spożywających regularnie świeże warzywa i owoce – to efekt realizacji programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Podsumowanie realizacji programu, w trzecim już roku funkcjonowania, było tematem konferencji prasowej, zorganizowanej przez Agencję Rynku Rolnego, z udziałem ministra Marka Sawickiego.

\"\"

Program, którego budżet w Polsce w roku szkolnym 2011/2012 wynosi 12,297 mln EUR, jest czwartym co do wielkości budżetu programem, w porównaniu z pozostałymi krajami UE prowadzącymi to działanie.

– Wraz z początkiem II semestru roku szkolnego 2011/2012 podsumowujemy program „Owoce w szkole”. To bardzo ważne działanie Agencji Rynku Rolnego jest narzędziem kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Warto kształtować takie postawy u dzieci, gdyż daje to najszybsze i najtrwalsze efekty
– podkreślił minister.

Program „Owoce w szkole” finansowany jest w 75% z budżetu UE i 25% z budżetu krajowego. Przy tej okazji Marek Sawicki przypomniał o innym programie administrowanym przez ARR, a mianowicie o „Szklance mleka”.

Tutaj budżet wynosi blisko 40 mld EUR i w ramach tego programu jesteśmy na pierwszym miejscu wśród krajów UE. Ponadto „Szklanka mleka” w 2/3 realizowana jest z budżetu krajowego. Warto też zaznaczyć,  że jeżeli chodzi o mleko, to w styczniu odnotowaliśmy wzrost sprzedaży o 8%, w porównaniu ze styczniem ubiegłego roku – mówił szef resortu rolnictwa.

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego, zainteresowanie programem w trzecim roku jego realizacji jest większe niż w ubiegłych latach, co oznacza, że utrzymuje się notowana dotychczas tendencja wzrostowa. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, program:

  • wpłynął na zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw przez dzieci;
  • zwiększył wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania;
  • wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw;
  • spowodował korzystną zmianę zachowań odnoszących się do żywienia dzieci u rodziców i dzieci uczestniczących w programie;
  • jest pozytywnie oceniany przez dyrektorów szkół oraz dyrektorów.

Wiceprezes ARR Lucjan Zwolak poinformował, że w  roku szkolnym 2011/2012 grupę docelową programu stanowi 1 234 689 dzieci z klas I-III.

W tym roku szkolnym rozdane zostaną 33 mln porcji owoców i warzyw, a podczas całego czasu trwania programu liczba ta, to blisko 100 mln porcji – podkreślił.

Celem program „Owoce w szkole” jest m.in. trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększanie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych. Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych, czyli dzieci w wieku 6-9 lat, u których skutecznie kształtują się nawyki żywieniowe. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatków w postaci tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Dodatkowo w ramach programu prowadzone są: działania z zakresu komunikacji, działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym oraz działania z zakresu oceny skuteczności programu.

Ponadto, podczas dzisiejszej konferencji prasowej, minister Marek Sawicki odniósł się do informacji komentowanych w ostatnich dniach.

Chcę wyraźnie podkreślić, że żywność jest naszym hitem eksportowym. Przypomnę tylko, że wartość handlu artykułami rolno-spożywczymi to 15 mld EUR. Jest to zasługa bardzo dobrych, zmodernizowanych gospodarstw rolnych, pracowitość rolników, a także zakładów przetwórczych dbających o jakość produktów. Dlatego wydarzenia ostatnich dni, mające charakter przestępstw gospodarczych, nie mogą przesądzać o jakości produktów żywnościowych. Cieszę się, że informacje, które płyną z Instytutu Weterynarii oraz organów ścigania, potwierdzają, że polska żywność jest bezpieczna dla konsumentów – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Redakcja AgroNews

Źródło i fot.: MRiRW, sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Coraz wyższe straty drobiu w Azji

W Japonii wirus grypy ptaków powoduje coraz większe straty w stadach drobiu, w szczególności na fermach utrzymujących kury nioski. Ministerstwo rolnictwa Japonii zwołało nadzwyczajne...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics