Od połowy marca bieżącego roku na platformie internetowej Global Dairy Trade utrzymywał się trend spadkowy, który został wyhamowany na początku czerwca. Jednak dodatni indeks nie utrzymał się zbyt długo ponieważ już w dniu 21 czerwca indeks ponownie odnotował spadek. Ogólny indeks cenowy spadł o 1,3%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 4600 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku sera Cheddar oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego. Wzrosły natomiast ceny masła i odtłuszczonego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 21 czerwca 2022 roku:
- Masło +2,4% – cena 6213 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +1,0% – cena 4276 USD/t
- Pełne mleko w proszku -0,6% – cena 4125 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -4,7% – cena 5913 USD/t
- Ser Cheddar -9,0% – cena 4875 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Pomimo spadku na Global Dairy Trade krajowa cena surowca utrzymuje trend wzrostowy. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego średnia cena mleka w Polsce wyniosła 221,11 zł/hl i była o 3,6% wyższa niż w kwietniu oraz o 46,1% wyższa niż w maju 2021 roku.
Źródło: PFHBiPM