Pozostałości pestycydu w kaszy jaglanej. GIS ostrzega!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania partii kaszy jaglanej ze względu na wykrycie pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu.

Pozostałości pestycydu w kaszy jaglanej. GIS ostrzega!

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu – chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii kaszy jaglanej.

Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g

Producent: FPHU „KRAWPAK” Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski

Numer partii: 2023 07 03

Data minimalnej trwałości: 19/09/2024

Działania podjęte przez producenta i organy urzędowej kontroli:

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Właściciel zakładu po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej  poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii kaszy jaglanej określonej w tym komunikacie.

Źródło i fot.: GIS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

1,7 mld zł z UE na Mój Prąd. Na co można uzyskać dofinansowanie?

Finansowanie podpisanej z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska umowy będzie pochodziło z programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko (FEnIKS) 2021-2027. Celem Programu Mój Prąd jest...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics