Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
„Podczas kontroli sprawdzaliśmy czy umieszczane na etykietach słonych przekąsek informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Z wyrobów gotowych i surowców pobraliśmy próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowaliśmy cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów” – podają w komunikacie inspektorzy IJHARS.
Produktami priorytetowymi były: przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO oraz inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki).
Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach (43,3% skontrolowanych).
Cechy organoleptyczne
Kontrolą objęto 22 partie towarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 44 partie. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach (12,5%).
Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu i soli w odniesieniu do wartości deklarowanych w wartości odżywczej.
W ramach przebadanych w laboratorium wszystkich partii, próbki pobrane z 18 partii przekąsek kukurydzianych i surowców poddano badaniom w kierunku wykrycia GMO.
W przebadanych próbkach nie stwierdzono GMO.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 56 partii, z czego 12 zakwestionowano (21,4%).
Stwierdzono m. in.:
- podanie w wykazie składników „mleko w proszku”, podczas gdy zastosowano „preparat mleczno-tłuszczowy” zawierający w składzie tłuszcz palmowy,
- stosowanie znaku „Produkt polski”, podczas gdy w procesie produkcji użyto składniki niepochodzące z Polski, np. olej słonecznikowy z Niemiec i cebulę z Indii,
- podanie komunikatu o obniżonej zawartości glutenu, przy braku dowodów potwierdzających możliwość zastosowania tego dobrowolnego oświadczenia przypisującego produktowi szczególne właściwości,
- zastosowanie dla obowiązkowej informacji, jaką jest wartość odżywcza, czcionki
mniejszej niż 1,2 mm.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 2 kary pieniężne, wydali 5 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.
Dodatkowo wydali 6 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie! Jeśli kupujesz słone przekąski zwróć uwagę, że:
Każda informacja zamieszczona na etykiecie produktu spożywczego musi być prawdziwa i możliwa do zweryfikowania podczas kontroli.
Żywność oznaczona jako „Produkt polski” musi być produkowana z surowców krajowych.
Dopuszczalny jest 25% udział surowców pochodzących z innych krajów, pod warunkiem, że nie są one wytwarzane w Polsce, np. pieprz, cynamon itp. Oznaczenie „Produkt polski” jest dobrowolne i nie wymaga rejestracji.
Nazwy „mleko” nie można używać dla produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze roślinne. To samo dotyczy produktów takich jak masło czy jogurt, których nazwy są zarezerwowane dla przetworów mlecznych.
Obowiązkowe informacje na etykiecie, np. wykaz składników czy wartość odżywcza, muszą być czytelne i podane czcionką o wielkości „x” minimum 1,2 mm.
Źródło: IJHARS