Wszystko wskazuje na to, że wzrośnie import mięsa wieprzowego do Chin. A to oznacza wyższe ceny skupu w krajach unijnych i dalszą poprawę koniunktury branży.
– Rezerwy mięsa wieprzowego w Chinach będą na wyczerpaniu już na jesieni 2019 r. Jest wysoce prawdopodobne, że władze chińskie, w obawie przed rosnącymi cenami, podejmą decyzje o masowym imporcie mięsa wieprzowego. Wzrost importu podniesie światowe ceny wieprzowiny i dalszą poprawę koniunktury branży. Odbudowa produkcji w Chinach i innych państwach azjatyckich będzie procesem wieloletnim – informuje w komunikacie Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Pogłowie świń w Unii Europejskiej, ze względu poprawę światowej koniunktury spowodowanej gwałtownym wzrostem chińskiego importu wieprzowiny, może się stopniowo odbudowywać. Jak przewiduje KZP-PTCH wyraźny wzrost w ujęciu rocznym nastąpi dopiero w połowie 2020 r.
Zdaniem ekspertów KZP-PTCH, oddziaływanie rozprzestrzeniania się wirusa ASF na eksport wieprzowiny może zostać ograniczone z powodu zmiany polityki handlowej i uznania unijnej rejonizacji przez kraje azjatyckie. Niemcy uzyskały porozumienie z Chinami w sprawie kontynuowania eksportu na rynek chiński po ewentualnym wystąpieniu w Niemczech przypadków ASF u dzików.
Dodatkowo, eksperci KZP-PTCH przewidują, że chińskie i japońskie dodatkowe cła nałożone na USA mogą zostać niedługo zdjęte, co przełoży się na wzrost konkurencyjności amerykańskiej wieprzowiny na światowych rynkach.
Redakcja AgroNews, na podst. KZP-PTCH, fot. pixabay.com