3 marca w Ciechocinku firma Chemirol zorganizowała konferencję prasową, podczas której zaprezentowała nowy, innowacyjny produkt mikrobiologiczny BlueN.
Spotkanie rozpoczęła dr Alicja Milewicz-Pełczyńska, dyrektor Działu Marketingu i PR, prezentując krótko historię firmy Chemirol i omawiając kierunki rozwoju.
Działanie produktu BlueN zobaczymy na warsztatach polowych
Następnie Krzysztof Bzdęga, dyrektor ds. Zarządzania Wiedzą oraz dr Rafał Sobieszczański, zastępca dyrektora ds. Zarządzania Wiedzą, Dział Wiedzy i Rozwoju opowiedzieli o programie „Idę po rekord” oraz o tegorocznych warsztatach polowych i systemie szkoleń dla pracowników firmy.
„Jesteśmy na etapie przygotowywania warsztatów polowych. Wierzymy, że po dwóch latach przerwy będziemy mogli spotkać się z naszymi rolnikami aby pokazać im różne rozwiązania w ochronie roślin i nawożeniu. Podczas tych warsztatów będzie okazja do zobaczenia działania produktu BlueN na różnych uprawach” – podkreślił Krzysztof Bzdęga, dyrektor ds. Zarządzania Wiedzą
Idę po rekord!
Program Idę po Rekord jest adresowany do rolników uprawiających zboża, rzepak, kukurydzę i buraki cukrowe. Jego założeniem jest wyznaczenie satysfakcjonująco wysokiego, oczekiwanego przez rolnika poziomu plonów dla każdej z wymienionych upraw i wsparcie farmera w dążeniu do obranego celu poprzez zastosowanie autorskich recept opracowanych przez zespół fachowców. Technologie proponowane w ramach programu obejmują przygotowanie stanowiska pod siew i uprawę, wybór właściwej odmiany, pełną ochronę roślin przed chwastami, chorobami i szkodnikami, regulację pokroju oraz nawożenie, odżywanie dolistne i inne zabiegi pielęgnacyjne.
„Inwestycje w rozwój są kluczowym elementem naszej strategii, która umacnia firmę Chemirol na pozycji lidera na krajowym rynku rolniczym. Przykładem inwestycji w rozwój oraz upowszechnianie wiedzy jest autorski program „Idę po rekord”, który umożliwia uzyskanie satysfakcjonująco rekordowych plonów w gospodarstwie. Program te dedykujemy rolnikom, którzy uprawiają zboża, rzepak, kukurydze oraz buraki cukrowe. Ideą tego programu jest udostępnienie kompleksowej wiedzy i uzyskanie rekordowych plonów” – podkreślił Rafał Sobieszczański, zastępca dyrektora ds. Zarządzania Wiedzą, Dział Wiedzy i Rozwoju w PUH Chemirol.
Niebieska Rewolucja od Cortevy
BlueN jest produktem firmy Corteva Agroscience, która dystrybucję powierzyła Chemirolowi. Corteva stawia na rozwój środków biologicznych, do których wytworzenia wykorzystuje substancje pochodzenia naturalnego, które mają pozytywny wpływ na wielkość i jakość plonów, a równocześnie są bezpieczne dla środowiska. W produktach mikrobiologicznych są m.in. specjalnie wyselekcjonowane bakterie zasiedlające część nadziemną roślin, które mogą pobierać azot z atmosfery i przekształcać go w formę dostępną dla roślin. Nawozy z serii biologicals mają działanie biostymulujące, pomagają roślinom pobierać składniki odżywcze z gleby, a następnie wykorzystywać je w bardziej skuteczny sposób.
– To będzie przełom w kwestii nowoczesnego nawożenia. BlueN to produkt, na którym budować będziemy naszą przyszłość i będzie on nie tylko podstawą do budowania technologii nawożenia i ochrony, ale też do wprowadzania na rynek kolejnej generacji nowych produktów. Do współpracy przy dystrybucji tego produktu zaprosiliśmy firmę Chemirol, gdyż potrzebujemy partnera, który udźwignie tego typu produkt – podsumował Łukasz Wieczorek, marketing manager Corteva Agriscience.
Azot prosto z powietrza!
Szczegółowo produkt BlueN zaprezentował dr Marek Reich, który współpracuje z firmą Chemirol.
„BlueN® to nowatorski produkt wspierający odżywianie roślin azotem, zawierający unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, które w odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają część nadziemną roślin. Asymilacja azotu odbywa się poprzez liście, przy użyciu nitrogenazy. W ten sposób bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T „dbają” o rośliny, na których bytują, aby były one jak najbardziej produktywne. Intensyfi kują ich wzrost i rozwój przez cały cykl wegetacji dostarczając azot z powietrza, niezależnie od ilości azotu dostępnego w glebie. Zastosowanie produktu BlueN® pozwala na utrzymanie potencja łu plonowania przy mniejszej dostępności azotu w glebie lub zwiększenie plonu przy pełnej dostępności azotu mineralnego”- poinformował dr Marek Reich, który współpracuje z firmą Chemirol.
Jak działają bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T z BlueN®?
Preparat jest stosowany nalistnie, wnika do roślin przez otwarte aparaty szparkowe w liściach, a następnie swobodnie przemieszcza się wewnątrz tkanek rośliny, docierając w pobliże fotosyntezujących komórek. BlueN® wykorzystuje azot atmosferyczny (N2) i przetwarza go na jony amonowe (NH4+) przy użyciu nitrogenazy. Azot atmosferyczny jest wykorzystywany przez roślinę do syntezy związków białkowych lub magazynowany w postaci glutaminy – aminokwasu zapasowego.
BlueN® dostarcza roślinom azotu na wszystkich etapach wzrostu w sposób efektywny i kontrolowany. Źródłem energii dla bakterii jest metanol wytwarzany jako produkt uboczny rozkładu pektyn zawartych w ścianach komórkowych roślin. Proces ten przebiega w trakcie ich wzrostu.
BlueN® jest dostosowany do zmieniających się wymagań w zakresie produkcji rolnej
Produkt jest dostosowany do wymagań nowoczesnej praktyki rolniczej. Jest elastyczny i łatwy w stosowaniu oraz przechowywaniu, można go używać w wielu rodzajach upraw, a także mieszać z innymi środkami ochrony roślin, oszczędzając na kosztach eksploatacyjnych wykonywanych zabiegów.
BlueN® spełnia nowe oczekiwania rynku
BlueN® dostarcza roślinom azotu na wszystkich etapach wzrostu, w sposób efektywny i kontrolowany, co przekłada się na zwiększenie plonu przy zachowaniu parametrów jakościowych! Środek jest korzystny dla środowiska naturalnego, zmniejsza ślad węglowy. Azot dostarczony przez BlueN® nie jest uwzględniony w bilansie nawożenia azotowego związanym z limitem nawożenia N.
BlueN® został zarejestrowany nie tylko w uprawach rolniczych (zboża, rzepak, kukurydza, burak cukrowy, ziemniak, słonecznik, sorgo, soja i inne rośliny motylkowe, łąki i pastwiska), ale także w warzywniczych (burak ćwikłowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały i zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, arbuz, marchew, bakłażan, cukinia, ogórek, papryka, pomidor) oraz sadowniczych (jabłoń, grusza, truskawka, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela, orzechy, winorośl).
BlueN jest już dostępny na rynku dla polskich rolników. Niestety ze względu na duże zainteresowanie producent zrezygnował z opakowań 1 kilogramowych. Produkt w opakowaniach 3 kilogramowych można kupić w punktach handlowych Chemirol oraz u doradców.
Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe „Chemirol” sp. z o.o. powstało w roku 1990 w Mogilnie. Od przeszło ćwierćwiecza dostarcza rolnikom kompleksowe rozwiązania w rolnictwie i gromadzi potencjał wiedzy oraz doświadczenia. Oferuje sprawdzone, bezpieczne i kompleksowe rozwiązania w obsłudze nowoczesnego rolnictwa oraz dba o fachowość doradztwa.
Tekst i fot.: Marta Nowak-Woźnica