Chwościk buraka to najgroźniejsza choroba grzybowa występująca na plantacjach buraka cukrowego. W skrajnych przypadkach ten patogen może doprowadzić do zmniejszenia plonu cukru nawet o 50%, co jest efektem zarówno mniejszego plonu korzeni, niższej zawartości cukru oraz podwyższonej zawartości składników technologicznie szkodliwych. Zakrycie międzyrzędzi, wystąpienie temperatur w zakresie od 25 do 30 °C w dzień i 15 °C w nocy oraz wysoka wilgotność powietrza to czynniki wybitnie sprzyjające dla tego grzyba.
W bieżącym sezonie praktycznie od początku czerwca do połowy sierpnia występował poważny niedobór opadów co nie sprzyjało rozwojowi patogenu. Dopiero opady, które pojawiły się w drugiej połowie sierpnia przyczyniły się do dość gwałtownego rozprzestrzenienia się choroby na plantacjach buraka.
Uproszczenia w zmianowaniu, coraz bardziej powszechne stosowanie uprawy bezorkowej, wycofywanie substancji czynnych fungicydów oraz pojawiania się ras Cercospora beticola odpornych na fungicydy to czynniki które sprzyjają chwościkowi buraka. Jeszcze 10 lat temu na ogół możliwe było zabezpieczenie plantacji jednym zabiegiem fungicydowym wykonanym w odpowiednim momencie. Współcześnie w rejonach o silnej presji choroby konieczne jest wykonanie przynajmniej trzech zabiegów fungicydowych przy użyciu preparatów składających się z substancji czynnych o różnym sposobie działania.
Najbardziej efektywnym sposobem zapobiegania epifitozie chwościka pozostaje stosowanie odmian odpornych na chorobę. W uprawie aktualnie przeważają odmiany dobrze plonujące o umiarkowanej odporności na ten patogen jednak wymagające intensywnej ochrony fungicydowej.
Firma KWS zwraca szczególna uwagę w pracach hodowlanych na uzyskanie odporności roślin przy zachowaniu wysokiej plenności i cukrowości odmian. Od 2021 roku firma oferuje odmiany o zdecydowanie większej odporności na chwościka niż odmiany dotychczas dostępne na rynku. Ten nowy typ odmian nazywamy CR+. Wyróżniają się one bardzo dużą odpornością i dużą wartością plonotwórczą. Wykazują się dużym plonowaniem niezależnie od presji choroby. Decyzja o uprawie odmian CR+ umożliwi plantatorom ograniczenie liczby zabiegów ochrony fungicydowej. Z naszych dotychczasowych obserwacji wynika że nawet w warunkach silnej presji chwościka wystarczył jeden zabieg przeciwko tej chorobie. Był on wykonany znacznie później niż na innych odmianach gdyż pierwsze objawy choroby wystąpiły również z opóźnieniem i plantacja zachowała dobrą zdrowotność aż do zbioru. Nie bez znaczenia jest także zmniejszenie ilości materiału infekcyjnego, czyli porażonych liści pozostających na przyszły sezon wegetacyjny.
Dotychczas zostały zarejestrowane dwie odmiany tego typu:
ADELKA KWS, która trafiła na plantacje już w bieżącym sezonie. Jest pierwszą zarejestrowaną w Polsce odmianą CR+. W doświadczeniach rejestrowych uzyskała najwyższy plon technologiczny cukru wśród wszystkich odmian zarejestrowanych w 2021 roku. Wykazała bardzo duży plon korzeni przy wysokiej zawartości cukru i znakomitą zdrowotność roślin.
Najnowsza z nowej generacji odmian CR+ to VIOLA KWS. Odmiana w typie normalnym. Numer jeden wśród odmian zarejestrowanych w styczniu br. jeśli chodzi o plon cukru i korzeni. To odmiana o najwyższej na rynku odporności na chwościka buraka. Cechuje ją bardzo dobry wigor na początku wegetacji i wyrównanie morfologiczne roślin.
Firma KWS pracuje nad poszerzeniem oferty odmian CR+. W trakcie badań są już odmiany tego typu posiadające dodatkowo tolerancje na mątwika burakowego lub przeznaczone do uprawy w technologii CONVISO® SMART.
Źródło: KWS Polska