Co prawda wirus ptasiej grypy nie pojawił się tej jesieni na żadnej polskiej fermie, ale hodowcy drobiu muszą być czujni. Zagrożenie jest duże, bo właśnie trwają migracje ptaków. Na stronach wielu samorządów już pojawiły się ostrzeżenia.
– Grypa ptaków to jednak nie tylko problem epidemiologiczny czy ekonomiczny, ale również społeczny, a jej negatywne skutki dotykają zarówno producentów drobiu w dużych fermach przemysłowych, jak również właścicieli małych stad przyzagrodowych – podkreślił minister.
W związku z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce, hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa
W związku z zagrożeniem wystąpienia w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków, hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność oraz przestrzegać zasad bezpieczeństwa.
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla gospodarstw, w których hodowany jest drób. Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa są zarażone dzikie ptaki. Niestety przyczyną bywa też człowiek, dlatego należy pamiętać o podstawowych zasadach postępowania.
Należy bezwzględne przestrzegać zasady bioasekuracji:
– przetrzymywać drób na ogrodzonej przestrzeni, tak by uniemożliwić kontakt z dzikim ptactwem;
– przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
– karmić i poić drób w zamkniętych pomieszczeniach, do których nie mają dostępu dzikie ptaki;
– stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
– stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób;
Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że za brak stosowania zasad bioasekuracji będą nakładane kary administracyjne.
Wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu można rozpoznać, gdy następują: zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.
Podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu należy niezwłocznie zgłaszać do lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii – nr tel. 32 42 28 632.