Ptasia grypa: Bośnia i Hercegowina wprowadziła zakaz eksportu drobiu

Zgodnie z decyzją władz Bośni i Hercegowiny z dnia 2 kwietnia 2025 roku, w związku z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Polsce, wprowadzono zakaz eksportu niektórych produktów z wybranych województw. Decyzja dotyczy kilku kluczowych kategorii towarów pochodzenia zwierzęcego, w tym drobiu, jaj, mięsa oraz produktów przetworzonych.

Ograniczenia w eksporcie do Bośni i Hercegowiny w związku z HPAI

Zakaz eksportu z wybranych województw w Polsce

Władze Bośni i Hercegowiny wprowadziły ograniczenia na eksport z województw mazowieckiego, małopolskiego, wielkopolskiego, warmińsko-mazurskiego i lubuskiego. Zakaz dotyczy następujących towarów:

  • żywego drobiu, ptaków bezgrzebieniowych (w tym ptaków kiwi, emu, nandu i strusi), dzikich ptaków łownych oraz innych ptaków hodowlanych i utrzymywanych w niewoli, w tym ptaków przemieszczanych jako zwierzęta towarzyszące;
  • piskląt jednodniowych;
  • jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
  • zarodków drobiu, ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
  • świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
  • produktów z mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
  • innych produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących od ptaków przeznaczonych do spożycia przez zwierzęta, do użytku przemysłowego lub rolniczego;
  • niespreparowanych trofeów myśliwskich pochodzących od ptaków oraz niespreparowanych ptasich piór bądź części piór.

Towary, które nie są objęte zakazem eksportu

Zakaz eksportu nie obejmuje jednak niektórych produktów, które zostały odpowiednio przetworzone, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Do wyjątków zaliczają się:

  • hermetycznie zamknięte, poddane obróbce termicznej konserwy drobiowe lub z dzikich ptaków łownych, które podczas produkcji zostały poddane sterylizacji przynajmniej FO 3 lub większej;
  • produkty jajeczne, które przed lub podczas produkcji zostały poddane obróbce cieplnej za pomocą suszenia (np. produkcja jajek w proszku, pasteryzacja lub sterylizacja);
  • produkty poddane obróbce cieplnej, w których podczas tego procesu osiąga się temperaturę co najmniej 70°C wewnątrz produktu;
  • pióra lub części piór, które zgodnie z posiadaną deklaracją zostały poddane obróbce parą wodną lub inną metodą, zapewniającą, że czynniki chorobotwórcze nie mogą zostać przeniesione na tę przesyłkę.

Wprowadzenie restrykcji w odpowiedzi na zagrożenie zdrowia publicznego

Decyzja władz Bośni i Hercegowiny jest odpowiedzią na obecne zagrożenie związane z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Polsce. Celem wprowadzenia tych ograniczeń jest minimalizacja ryzyka rozprzestrzeniania się choroby oraz ochrony zdrowia publicznego i zwierząt. Wprowadzone restrykcje mają również na celu zabezpieczenie rynku Bośni i Hercegowiny przed importem produktów, które mogłyby stanowić zagrożenie dla krajowej gospodarki rolnej i hodowlanej.

Zakaz eksportu niektórych produktów zwierzęcych z Polski do Bośni i Hercegowiny ma na celu ochronę przed rozprzestrzenianiem się HPAI. Choć restrykcje obejmują szeroki zakres towarów, wprowadzono wyjątki dla produktów, które zostały odpowiednio przetworzone w celu eliminacji ryzyka przeniesienia chorób. Polska, w odpowiedzi na decyzję Bośni i Hercegowiny, będzie kontynuować działania mające na celu kontrolowanie sytuacji i ochronę swojego sektora hodowlanego przed dalszymi restrykcjami handlowymi.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics